Historisk arkiv

Svar på spm 16 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. sektoravgifter og overprisede gebyrer

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4770

Spørsmål nr. 16, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"I skatte og avgiftsopplegget presenteres tall for ”sektoravgifter og overprisede gebyrer”, som isolert sett bidrar til at skatte og avgiftsskjerpelsene fremstår som 267 mill lavere enn hva de ellers ville blitt.

  1. Har endringen i gebyrinntekter blitt presentert som en del av skatte og avgiftsopplegget tidligere?
  2. En konsekvens av å ta inn endringer i ”overprisinger” i skatte og avgiftsopplegget er at samtlige avvik fra justering for alminnelig prisstigning som ikke er begrunnet i endrede kostnader ved produksjon tjenesten gebyret gjelder for må tas inn i skatte og avgiftsopplegget. Kan departementet verifisere at alle øvrige endringer i gebyrer i budsjettet vil være urimelig å trekke inn i skatte og avgiftsopplegget gitt krav til konsistens i budsjettpresentasjonen? "

Svar:

Finansdepartementet gjennomgår sektoravgifter og gebyrer, og mottar bl.a. innspill fra de ulike departementene om gebyrer som er satt høyere enn de faktiske kostnadene som gebyrene er forutsatt å dekke. Regjeringen legger til grunn at endringer som nå foreslås i gebyrer som er satt høyere enn de faktiske kostnadene ved å produsere tjenestene, inngår i skatte- og avgiftsopplegget for 2007.

  1. I budsjettet for 2007 er gebyrene som kreves inn av Statens vegvesen for førerprøver, kjøretøykontroller mv., redusert til kostnadsriktig nivå. Gebyrene for enkelte tvangsforretninger er redusert for å nærme seg kostnadsriktig nivå. Samlet lettelse i disse gebyrene anslås til om lag 270 mill. kroner i 2007. Dette er første gang endring i overprisede gebyrer inngår i skatte- og avgiftsopplegget.
  1. Det er lagt opp til at alle endringer i overprising av gebyrer inngår i skatte- og avgiftsopplegget.