Historisk arkiv

Svar på spm. 168 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Nettolønn . virkninger på fiskeryrket og andre næringer

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 168, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11.10.06, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvordan virker nettolønnsordningen inn på rekrutteringen til fiskeryrket, og hva vil bli gjort for å rette opp evt. uheldige virkninger av nettolønn på andre næringer?"

Svar:

"Tilskuddsordningene for sysselsetting av sjøfolk subsidierer arbeidskraft som benyttes i skipsfart. Dette vil medføre økt sysselsetting i den tilgodesette næringen. En slik økt sysselsetting vil gjøre at arbeidskraft da vil benyttes i næringer som i utgangspunktet ikke gir en markedsmessig avlønning, og arbeidskraften kunne vært benyttet i andre næringer hvor avkastningen av arbeidskraft er høyere. For tilskudd til arbeidskraft som uansett ville vært i næringen vil subsidien fungere som en ren pengeoverføring til arbeidsgiverne.

Skipsfart og fiskeri deler i noen grad den samme gruppen av kvalifisert arbeidskraft. Både den tradisjonelle skipsfarten og fiskerinæringen mister nå folk til forsyningsskip og andre aktiviteter knyttet til oljeleting til havs. En viktig årsak til dette er veksten i slik virksomhet. Nettolønnsordningen forsterker denne effekten.

På lang sikt vil ordningen bidra til høyere rekruttering til enkelte yrkesgrupper som er felles for skipsfart, fiskerier og oljevirksomhet, enn tilfellet vært uten slike subsidier. Dette kan bidra til økt rekrutteringsgrunnlag også for fiskerinæringen.

Det ble avholdt møte om mannskapssituasjonen i fiskeflåten mellom Norges Fiskarlag og politisk ledelse i Finansdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet 20. september d.å. Møtet ble avholdt etter forespørsel fra Fiskarlaget.

Fiskarlaget finner at nettolønnsordningene, nå sist for Hurtigruten, samt økningen innen offshore med 70-80 nye supplyfartøy, ytterligere vil forverre mannskapssituasjonen i fiskeflåten. Fiskeflåten vil ha ordninger som kan gjøre den bedre i stand til å konkurrere om dyktig mannskap.

Regjeringen har gjort det klart at det ikke vil bli innført nettolønnsordninger for fiskeflåten, og at det ikke er aktuell politikk å avvikle de allerede innførte nettolønnsordningene. Fiskarlaget ble derfor invitert til å fremme andre forslag til tiltak som kan avbøte situasjonen.

Fiskarlaget spilte inn forslag til tiltak i brev av 26. september, som vil bli vurdert av Regjeringen."