Historisk arkiv

Svar på spm. 17 fra Finanskomiteen/Frps fraksjon av 6.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Importører og fritak for innførselsmva til tollvesenet

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4655

Spørsmål nr. 17, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 6. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvor mye spares det i administrasjonskostnader både for staten og næringslivet ved at importører fritas for innførselsmerverdiavgift til tollvesenet?"

Svar:

Stortinget ba i anmodningsvedtak nr. 358 av 26. mai 2005 regjeringen vurdere om et system med snudd avregning ved innførsel kan forenkle merverdiavgiftssystemet for næringslivet og myndighetene.

En intern arbeidsgruppe ble satt ned av Finansdepartementet i oktober 2005. Fristen for arbeidet var opprinnelig mai 2006, men arbeidet har vist seg å være mer omfattende enn forventet. Et av de forholdene som vurderes, er hvilke administrative konsekvenser snudd avregning vil ha for næringslivet og for myndighetene. Dette vil avhenge av hvordan systemet utformes, blant annet hvilke importører som skal være omfattet og om det skal stilles krav til kredittverdighet på tilsvarende måte som ved dagens tollkredittordning. Det vil derfor være vanskelig å gi gode anslag for hvilken effekt snudd avregning vil ha på administrasjonskostnadene.

Arbeidsgruppen er nå i ferd med å sluttføre rapporten, og Finansdepartementet tar sikte på å sende rapporten på høring i løpet av 2006. På bakgrunn av anbefalingene i rapporten og høringsinstansenes uttalelser vil departementet legge saken fram for Stortinget. Jeg viser her også til redegjørelsen i St.prp. nr. 1 (2006-2007) Skatte-, avgifts- og tollvedtak avsnitt 3.2.4.