Historisk arkiv

Svar på spm. 174 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Omfang av kuttene/omleggingene i SkatteFUNN-ordningen

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 174, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvor mange bedrifter vil bli rammet av kuttene/omleggingene i SkatteFUNN-ordningen, og hva er det gjennomsnittlige beløpet som berørte parter vil få i reduksjon?"

Svar:

I statsbudsjettet for 2007 forslår Regjeringen at det innføres en øvre timesats og maksimalt antall timer pr. år for eget FoU-personell som kan føres i grunnlaget for skattefradrag for forskning og utvikling (Skattefunn). Personal- og indirekte kostnader inngår i fradragsgrunnlaget etter en sjablonberegning basert på Forskningsrådets regler for brukerstyrte prosjekter, som gir et påslag for sosiale og indirekte kostnader på om lag 200 pst. av avtalt lønn. Det foreslås at taket for personal- og indirekte kostnader settes til 500 kroner pr. time, og at inntil 1 850 timer årlig (tilsvarende et normalårsverk) kan føres pr. person. De nye reglene gir et maksimalt fradragsgrunnlag for eget FoU-personell på 925 000 kroner pr. ansatt.

Innføring av takene anslås å kunne påvirke størrelsen av skattefradraget for opp til 2 500 foretak, og innebærer en reduksjon av støttebeløpet for disse foretakene fra i gjennomsnitt om lag 300 000 kroner etter gjeldende regelverk til om lag 250 000 kroner. Reduksjonen i støtten vil bare gjelde foretak med fradragsgrunnlag under 4 mill. kroner for egenutført FoU. Foretak som har fradragsgrunnlag på 4 mill. kroner eller mer for egenutført FoU, vil ikke berøres av begrensningene i timesats og timeantall. Innkjøp fra godkjent FoU-institusjon berøres heller ikke av de foreslåtte endringene.