Historisk arkiv

Svar på spm. 179 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Prosjektfinansiering

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 179, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11. oktober 2006, vedrørende Salderingsproposisjonen 2007

"Regjeringen skriver i gul bok om prosjektfinansiering. Konklusjonen til Regjeringen er at Staten ikke vil lånefinansiere veier. Er prosjektfinansiering med dette skrinlagt ut stortingsperioden?"

Svar:

Som det går fram av St.prp. nr. 1 (2006-2007) Gul bok, legger Regjeringen til grunn at investeringer i veg og jernbane fortsatt bør bevilges etter gjeldende budsjettprinsipper, og at det således ikke etableres en ordning med lånefinansiering. Lånefinansiering av investeringer kan vanskelig begrunnes ut fra økonomiske rasjonelle hensyn. Intensjonen med prosjektfinansiering, som er å sikre at prosjektene får en rasjonell utforming og framdrift, kan gjennomføres innenfor gjeldende budsjettprinsipper. Det vises til begrunnelsene for dette som er gitt i proposisjonen.

Regjeringen legger stor vekt på at samferdselsinvesteringer skal kunne gjennomføres på en mest mulig rasjonell måte. Regjeringen vil derfor vurdere nærmere hvordan en innenfor dagens budsjettsystem kan utnytte de muligheter dette gir til enda bedre prioritering, planlegging og framdrift av slike investeringer. Videre vises det til at Regjeringen i St.prp. nr. 1 (2006-2007) har foreslått vesentlig økte bevilgninger til veg og jernbane. Forslaget oppfyller målet om økt satsing på samferdsel i tråd med Stortingets vedtak under behandlingen av Nasjonal Transportplan. Det økte bevilgningsnivået vil også gi grunnlag for raskere og mer sammenhengende utbygging av veg- og jernbaneprosjekter.