Historisk arkiv

Svar på spm. 18 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 12.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Parametre lagt til grunn som avvikende fra en normal konjunktursituasjon

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2622

Spørsmål nr. 18, fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon av 12.05.06 vedrørende Revidert statsbudsjett for 2006

"Hvilke parametere er lagt til grunn som avvikende fra en normal konjunktursituasjon i 2006?”

Svar:
I beregningen av det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet korrigeres det oljekorrigerte budsjettunderskuddet for konjunkturelle utslag i skatter, avgifter og dagpenge­utbetalinger. Til sammen anslås disse aktivitetskorreksjonene å utgjøre 5,9 mrd kroner i 2006, det vil si at statens inntekter fra skatter og avgifter, fratrukket dagpengeutbetalinger anslås å være høyere enn i en normal konjunktursituasjon.

Følgende aktivitetskorreksjoner inngår i beregningene:

  1. For direkte skatter, trygdeavgift for personlige skatteytere og arbeidsgiveravgiften beregnes aktivitetskorreksjonene med utgangspunkt i konjunkturforløpet for normalårsverk i fastlandsøkonomien.
  2. Aktivitetskorreksjonene av etterskuddskatter beregnes som differansen mellom faktiske etterskuddskatter og beregnet trendverdi av etterskuddskattene.
  3. Aktivitetskorreksjonene av skatt på gevinst og tap ved realisasjon av aksjer beregnes som differansen mellom faktiske netto gevinstskatter og beregnet trendverdi av gevinstskattene.
  4. Aktivitetskorreksjonene av merverdiavgift på privat forbruk, investeringer og produktinnsats beregnes med utgangspunkt i det anslåtte konjunkturforløpet for privat forbruk. Aktivitetskorreksjonene av særavgifter beregnes med utgangspunkt i utviklingen i privat forbruk utenom biler.
  5. Aktivitetskorreksjonene av avgift på motorvogner beregnes med utgangspunkt i det anslåtte konjunkturforløpet for antall førstegangsregistrerte biler.
  6. Aktivitetskorreksjonene av arbeidsledighetstrygden beregnes med utgangspunkt i det anslåtte konjunkturforløpet i antall dagpengemottakere.

Som det framgår av denne oversikten, inngår ikke priser, lønninger eller BNP blant indikatorene som brukes ved beregning av aktivitets­korreksjonene. Trendnivåene i BNP for Fastlands-Norge benyttes imidlertid som referanse når størrelsen på det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet presenteres som andel av verdiskapingen i fastlandsøkonomien.

Trendnivåene er beregnet ved hjelp av såkalte Hodrick-Prescott filtre. Denne metoden benyttes blant annet av EU-kommisjonen og OECD for å skille mellom konjunktur- og trendkomponenter i økonomiske tidsserier. Beregningsmetoden innebærer i praksis at kortsiktige svingninger i tidsseriene tolkes som konjunkturelle, mens varige endringer i vekstraten tolkes som endringer i trendforløpet. Det understrekes at beregningene er usikre og at resultatene kan endres etter hvert som det kommer ny informasjon om den økonomiske utviklingen.