Historisk arkiv

Svar på spm. 18 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 18.05.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Pensjonskostnader private helseinstitusjoner

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2679

Spørsmål nr. 18, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 18. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Regjeringen skyver på problematikken rundt helseforetakenes pensjonskostnader. De ideelle private helseinstitusjonene har andre budsjettkrav enn de offentlige. De økte pensjonskostnadene vil bety en sterkt svekket økonomisk situasjon for disse sykehusene som vil gå utover behandlingstilbudet til pasientene. Hvordan vil regjeringen løse denne problematikken for de ideelle private sykehusene? Vil også disse kunne utsette pensjonsinnbetalingene?"

Svar:

Spørsmålet har vært forelagt Helse- og omsorgsdepartementet, som svarer følgende:

”Det er innledningsvis grunn til å påpeke at helseforetakene ikke har fått noen utsettelse av pensjonsinnbetalingene, dvs. betaling av de årlige pensjonspremiene. Selv om disse ikke er endelig fastsatt for 2006, er det ikke grunn til å tro at disse vil være høyere i 2006 enn tidligere år, snarere tvert om. Det som departementet har unntatt fra balansekravet for 2006, er de økte, beregnede pensjonskostnadene som skal føres i helseforetakenes driftsregnskaper. Dette som følge av at de regionale helseforetakene har endret de økonomiske parametrene som ligger til grunn for å beregne disse kostnadene. Dette er ikke en betalbar kostnad.

De ideelle private helseinstitusjonene er selvstendige juridiske enheter. Det er derfor gjennom avtaler med de regionale helseforetakene at det må tilstrebes at det ikke oppstår utilsiktede kostnads- eller likviditetsproblemer for de private aktørene. Det er derfor åpnet for at de regionale helseforetakene kan gi disse virksomhetene kreditt i form av likviditetslån for å håndtere de likviditetsmessige svingningene som følger av de årlige premieinnbetalingene til pensjoner, jf St.prp. nr. 26 (2002-2003). Om endringer under enkelte kapitler på statsbudsjettet medregnet folketrygden for 2002 under Helsedepartementet, jf. Innst. S. nr. 70 (2002-2003). I hvilken grad det vil bli behov for å yte slike lån også i 2006 gjenstår å se.

Når det gjelder å håndtere de private ideelle institusjoners generelle kostnader, hva gjelder pensjonskostnader eller andre kostnader, må dette håndteres gjennom de avtaler som inngås med de regionale helseforetakene.”