Historisk arkiv

Svar på spm 185 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Virkninger av NOx-avgiften

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4752

Spørsmål nr. 185, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Vedrørende Kap 5549 Post 70 NOx tiltak: Hvor mange tonn reduksjon av NOx forventer regjeringen at NOx-avgiften skal medføre?

Hvor mange tonn reduksjon av NOx forventer regjeringen vil komme som resultat av produksjonsreduksjon?

Hvilke endringer i NOx utslipp forventer regjeringen som følge av regjeringens ønskede satsing på elektrisitet basert på bioenergi?

Hvor stor økning/reduksjon av NOx-utslippene vil regjeringens nyebilavgiftsordning medføre?

Hvordan vil NOx-avgiften bli innkrevet?"

Svar:
Det vises til St.prp. nr. 1 (2006-2007) Skatte-, avgifts- og tollvedtak avsnitt 3.12, der Regjeringens forslag om innføring av en avgift på utslipp av NOx er omtalt. Der vises det til at Statens forurensningstilsyn (SFT), i samarbeid med berørte direktorater, har gjennomført en analyse av kostnader ved utslippsreduserende tiltak. I SFTs analyse (TA-2155/2006) inngår forslag til tekniske tiltak i skipsfart og fiske, energianlegg offshore og fastlandsindustrien med tilhørende tiltakskostnader. På bakgrunn av denne analysen er det anslått at en avgiftssats på 15 kroner pr. kg NOx-utslipp kan føre til utslippsreduksjoner opp mot 25 000 tonn.

Det er lagt stor vekt på at utslippene av NOx skal reduseres på den billigste måten, og uten at den økonomiske belastningen blir unødvendig høy. Det er derfor foreslått betydelige kompensasjoner, blant annet støtte til gjennomføringen av utslippsreduserende tiltak.

Kraftproduksjon basert på alle typer brensler medfører utslipp av NOx. Utslippene vil avhenge av en rekke forhold, som forbrenningsutstyr, renseteknologi, drift av anleggene og type brensel. Det knytter seg usikkerhet til fremtidige investeringer i bioel-anlegg, både når det gjelder teknologi og omfang. Det er også usikkert hva som alternativt ville ha blitt etablert av produksjon uten satsingen på bioelektrisitet. På bakgrunn av dette er det vanskelig å gi tallmessige anslag for betydningen av Regjeringens satsing på fornybar elektrisitet for utslipp av NOx. Det legges til grunn at NOx-avgiften bidrar til at bedriftene tar hensyn til kostnadene ved utslipp av NOx i sine investeringsbeslutninger.

I følge tall fra Statistisk sentralbyrå slapp den norske bilparken (inkludert tunge kjøretøy) ut i overkant av 40 000 tonn NOx i 2004. Over halvparten av dette utslippet kom fra tunge kjøretøy. Det nest største bidraget kom fra bensindrevne personbiler. Regjeringen foreslår at CO 2-utslipp erstatter slagvolum som en av de tre komponentene i beregningsgrunnlaget for avgiften. I omleggingen kommer dieselbiler gunstigere ut enn bensinbiler. Dette skyldes at dieselbiler gjennomgående har lavere CO 2-utslipp enn bensinbiler.

I Finansdepartementets provenyberegninger er det tatt hensyn til en viss overgang fra bensin- til dieselbiler når det anskaffes nye biler. Det er selvfølgelig stor usikkerhet knyttet til dette, men ifølge disse beregningene vil NOx-utslippet fra nye personbiler i løpet av et år kunne øke med om lag 10 tonn som følge av omleggingen av engangsavgiften. Det er da lagt til grunn at bilene slipper ut NOx i henhold til maksimumsgrensene i EURO 4 (0,08 g/km for bensinbiler og 0,25 g/km for dieselbiler). Det understrekes at disse beregningene er gjort på nye personbiler, og at det også vil kunne være en viss økning i NOx-utslipp fra bl.a. bruktimporterte personbiler. På kort sikt vil likevel økningen i NOx-utslipp som følge av omleggingen av engangsavgiften være marginal i forhold til de totale utslippene fra bilparken. Dette skyldes at det alt vesentligste av utslippene av NOx fra veitrafikken vil komme fra eldre kjøretøy og fra tyngre kjøretøy som ikke omfattes av engangsavgiften.

Arbeidet med å legge om bilavgiftene i en mer miljøvennlig retning vil fortsette i de kommende budsjettene. I 2008-budsjettet tar en sikte på å differensiere årsavgiften etter miljøegenskaper ved kjøretøyene. En slik differensiering kan ta utgangspunkt i hvilke avgasskrav (EURO-krav) de ulike kjøretøyene oppfyller. I motsetning til endringer i engangsavgiften, som bare får betydning for førstegangsregistreringer, vil endringer i årsavgiften virke på hele bilparken. Dette vil bidra til å redusere utslippene av NOx fra veitrafikken.

NOx-avgiften vil bli innkrevd i samsvar med det systemet som gjelder ellers for særavgifter. Dette innebærer registrering av avgiftspliktige virksomheter, som innen nærmere fastsatte frister rapporterer og innbetaler avgiften til avgiftsmyndighetene.