Historisk arkiv

Svar på spm. 189 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 12.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Bruk av petroleumsinntekter

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4817

Spørsmål nr. 189, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 12. oktober, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2007

”I Gul bok, St.prp. nr. 1 (2006-2007) skriver regjeringen under kap. 1.2.2 Bruken av petroleumsinntekter i budsjettpolitikken:

”De langsiktige utfordringene for statens finanser tilsier at bruken av petroleumsinntekter nå bringes ned på 4-prosentbanen for bruk av petroleumsinntekter. Også situasjonen i norsk økonomi tilsier dette. Norsk økonomi har vokst sterkt i tre år og konjunkturoppgangen ventes å fortsette i 2007. Arbeidsledigheten har falt markert, og det er betydelig fare for at lønnsveksten etter hvert kan skyte fart på ny. Kostnadsnivået i Norge er høyt, og mange virksomheter er sårbare dersom skjerpet konkurranse om ressurser som allerede er i bruk skulle slå ut i høyere pris- og lønnsvekst. Regjeringen legger opp til å holde bruken av oljeinntekter på et nivå som understøtter en fortsatt balansert utvikling i norsk økonomi, i overensstemmelse med de rammene handlingsregelen setter.”

I den høykonjunkturen Norge i 2007 fremdeles befinner seg, har Regjeringen valgt å øke bruken av petroleumsinntekter med om lag 6 mrd. kr, noe som innebærer en bruk av petroleumsinntekter samlet sett er 800 mill. kr høyere enn den forventede fondsavkastningen fra Statens Pensjonsfond – Utland. Er det slik å forstå at Regjeringen, gitt de antakelser om den økonomiske utviklingen som er lagt til grunn i statsbudsjettet, tar sikte på å bruke hele den forventede fondsavkastningen fra Statens Pensjonsfond – Utland i budsjettene i 2008 og 2009?

Svar:
Regjeringen legger handlingsregelen til grunn for budsjettpolitikken. Gjennom en jevn og gradvis økning i bruken av petroleumsinntekter over statsbudsjettet legger handlingsregelen til rette for en stabil utvikling i produksjon og sysselsetting. Hensynet til stabilitet ivaretas også ved at det i perioder med svak økonomisk utvikling kan brukes noe mer enn 4 pst. av fondskapitalen for å stimulere den økonomiske virksomheten. Tilsvarende er det fornuftig å bruke mindre i tider med høy kapasitetsutnyttelse og presstendenser i økonomien.

Regjeringen vil fastsette bruken av oljepenger i 2008 og 2009 i forbindelse med utarbeidelsen av budsjettene for de respektive årene. I en situasjon der høye oljepriser gir rask oppgang i fondskapitalen vil det i en situasjon med høy aktivitet i norsk økonomi være i tråd med handlingsregelen om bruken av petroleumsinntekter i noen år øker langsommere enn forventet fondsavkastning. Dette ville også redusere behovet for vanskelige omdisponeringer når veksten i aldersrelaterte utgifter senere setter inn.