Historisk arkiv

Svar på spm 194 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 10.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Reaktivisering av uførepensjonister

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4753

Spørsmål nr. 194, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 10.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Vedrørende Kap. 2600 Trygdeetaten: Reaktivisering av uførepensjonister er et satsingsområde i forbindelse med IA-avtalen. Antallet trygdeetaten har vært i kontakt med har økt fra 2004 til 2005 og antallet som har kommet i arbeid/økt arbeidsinnsatsen har også økt. 2500 av de som en har vært i kontakt med kom i arbeid eller økte arbeidsinnsatsen. Over halvparten av disse (ca 1300) i stor grad at uførepensjonene ble redusert. Hvor stor innsparing på budsjettet vil en fordobling av reaktiviseringen av uføre kunne gi?"

Spørsmålet er forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som har gitt følgende svar:

"I beregningene er det lagt til grunn at en dobling av reaktiviseringen av uførepensjonister innebærer at 5000 uførepensjonister kommer i arbeid/øker arbeidsinnsatsen og at ca. 2600 i så stor grad at uførepensjonen blir redusert.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil bemerke at en slikt økt innsats vil medføre betydelige administrative kostnader til oppfølging av den enkelte som skal reaktiviseres. Det er nødvendig med oppfølging i forkant, under og etter reaktiviseringen. Disse kostnadene er ikke beregnet. Det er heller ikke gjort en vurdering av om det realistisk å få til en fordobling på dette området i løpet av 2007. Beregningen nedenfor omfatter med andre ord bare den isolerte innsparing på utgifter til uførepensjon dersom en lykkes med dette.

Arbeids- og velferdsdirektoratet har ikke statistikk over hvor mye reaktiviserte uføre reduserer sin uføregrad. Det er derfor lagt til grunn en forutsetning om at de i gjennomsnitt reduserer graden sin like mye som alle uførepensjonister som reduserer graden i løpet av et år. Av dem som reduserte graden sin i 2005, var gjennomsnittlig reduksjon om lag 21 pst.

En fordobling av reaktiviseringen vil på dette grunnlag kunne gi en innsparing i utgifter til uførepensjon på om lag 40 mill. kroner."