Historisk arkiv

Svar på spm 196 fra Finanskomiteen/Frps fraksjon av 10.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Besparelse i sykefravær ved regelendring fra 8 til 6 uker avsluttede fravær

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4753

Spørsmål nr. 196, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 10.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Vedrørende Kap. 634 Arbeidsmarkedstiltak: IA-avtalen har til hensikt å få arbeidstakere raskt tilbake i jobb etter sykdom. Delvis friskmelding kan være et generelt virkemiddel og ha stor positiv effekt på sykefraværet. Dersom en tar utgangspunkt i Trygdeetatens tall over avsluttede sykefraværstilfeller i 1. kvartal 2006, som tilsvarte 3,8 millioner tapte dagsverk, utgjør avsluttede fravær etter 8 uker ca 1,8 millioner tapte dagsverk. Et forsiktig anslag av en slik speilvending av regelverket kan være at hver femte tapte dagsverk kan få 50 % friskmelding. En regelendring fra 8 uker vil kunne gi 180 000 sparte dagsverk i sykefravær. Under forutsetning av at hver femte arbeidstaker kommer delvis tilbake i arbeid etter 6 uker, hva vil besparelsen være på sykefraværet i dagsverk av å gå fra 8 til 6 uker?"

Spørsmålet er forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som har gitt følgende svar:

"I forbindelse med regelverksendringer innført 1. juli 2004 ble det tatt inn et aktivitetskrav i folketrygdlovens § 8–4 som sier:

"For å få rett til sykepenger skal medlemmet så tidlig som mulig og senest innen 8 uker prøve seg i arbeidsrelatert aktivitet unntatt når medisinske grunner klart er til hinder for slik aktivitet."

Denne endringen sammen med en rekke andre endringer førte som kjent til et betydelig fall i sykefraværet, men det kan ikke registreres noen særskilt nedgang i sykefraværet på 8 ukers tidspunktet. Det er med andre ord lite sannsynlig at denne endringen i seg selv var årsaken til reduksjon i sykefraværet.

Departementet har bedt Arbeids- og velferdsdirektoratet å beregne hvilken effekt forslaget vil få for personer som er sykmeldt mellom 6 og 8 uker dersom en legger til grunn forutsetninger i spørsmålet. Dersom det legges til grunn at hver femte arbeidstaker øker sin friskmelding til 50 pst., vil innsparingen i sykepengeutgiftene bli om lag 146 mill. kroner. Regnestykket forutsetter at 1 av 5 blir friskmeldt i tillegg til de som uansett ville blitt friskmeldt mellom 6 og 8 uker.

Dette er imidlertid ikke et anslag på de økonomiske konsekvensene av forslaget, da verken departementet eller Arbeids- og velferdsdirektoratet har gjort noen vurdering av om de nevnte forutsetningene er realistiske eller ikke."