Historisk arkiv

Svar på spm. 2 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 12.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Råoljepris

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2622

Spørsmål nr. 2, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 12.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Tabell 2.4 i St. meld nr 2 (2005-2006) viser fremtidige anslag for råoljeprisen. Kan Finansdepartementet vise beregningen på anslagene for 2007 og 2010 for råoljepris, kr per fat og råoljepris 2006-kroner pr. fat, samt produksjon?"

Svar:
Anslagene for oljeprisen er ikke basert på noen formell modell, men tar utgangspunkt i en vurdering av tilbuds- og etterspørselsforhold, lagertall og ledig produksjonskapasitet i OPEC. Oljeprisanslag fra andre institusjoner og organisasjoner blir også tillagt vekt. Priser for fremtidig levering av olje (futurespriser) blir også tillagt en viss vekt. Når det gjelder anslaget for inneværende år, betyr også prisutviklingen så langt i året mye.

Anslagene for petroleumsproduksjonen tar utgangspunkt i en rapportering fra alle operatørene på sokkelen om forventet produksjon i årene framover. Denne informasjonen blir så gjennomgått og ev. justert av Oljedirektoratet og Olje- og energidepartementet.