Historisk arkiv

Svar på spm 200 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Oppsett av statens eiendeler/gjeld og avskrivn. etter RL

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4783

Spørsmål nr. 200, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Kan Finansdepartementet sette opp en balanse over statens eiendeler og gjeld slik man ville gjort etter regnskapsloven, samt vist tilhørende verdiforringelse/slitasje (avskrivninger)?"

Svar:

I den årlige St. meld. nr. 3 om statsregnskapet presenteres bl.a. kapitalregnskapet for staten med en oppstilling over visse deler av statens eiendeler og forpliktelser (gjeld). Et hovedprinsipp er at statens bevilgningsregnskap og kapitalregnskap blir ført etter kontantprinsippet, i tråd med Stortingets bevilgningsvedtak.

Transaksjoner på bevilgningsregnskapets 90-poster (under streken) til utlån, kapitalinnskudd, aksjer, tilbalebetalinger, avdrag, statsgjelden m.v. blir også ført i kapitalregnskapet som formuesomplasseringer med en økning/nedgang i statens eiendeler og gjeld. Utgifter over streken til investeringer blir som hovedregel ikke ført opp i statens balanse. Et unntak gjelder for investeringer i statens forvaltningsbedrifter, der investeringsutgifter også blir aktivert som fast kapital i forvaltningsbedriften og gjort til gjenstand for avskrivninger. For disse fremgår avskrivningene av statsregnskapet.

Oppføring i kapitalregnskapet vil være til historisk kost, dvs. verdien på transaksjonstidspunktet. Et unntak er Statens pensjonsfond (fra 2006 også Statens pensjonsfond-Norge) som blir ført opp til markedsverdi.

På virksomhetsnivå pågår forsøk med utprøving av virksomhetsregnskap ført etter periodiseringsprinsippet der et av hovedmålene er å bidra til en bedre oversikt over statens eiendeler (aktiva).