Historisk arkiv

Svar på spm. 204 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 12.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Tidsbegrenset uførestønad og avgang til ordinær sysselsetting

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4817

Spørsmål nr. 204 fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 12.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

”Hvilke krav er det lagt på den enkelte som mottar tidsbegrenset uførestønad? Og eventuelt; hvilke sanksjoner er det knyttet til ordningen?”

Spørsmålet er forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som har gitt følgende svar:

”Inngangsvilkårene er felles for tidsbegrenset uførestønad og varig uføre­pensjon. Det innebærer at hensiktsmessig behandling og attføring skal være gjennomført. Tidsbegrenset uførestønad skal innvilges når det er en viss mulighet for at stønadsmottakeren skal kunne komme tilbake i arbeid etter en tid. Stønadsmottakeren skal følges opp i stønadsperioden. Alle som får innvilget tidsbegrenset uførestønad skal ha en kontaktperson i Arbeids- og velferdsetaten. Det skal lages en oppfølgingsplan i samarbeid med stønads­mottakeren, hvor det skal settes realistiske individuelle mål som skal justeres underveis for å sikre at oppfølgingen blir en prosess som fører til økt arbeidsevne. Arbeidet med oppfølgingsplanen skal starte opp senest 3 måneder etter vedtak. Arbeids- og velferdsetaten skal følge opp og sikre at tiltakene som er nedfelt i planen blir gjennomført, eventuelt i samarbeid med andre aktører. For personer som er i arbeid med gradert ytelse, vil arbeids­giver være en sentral samarbeidspartner.

Kravet om utarbeiding av individuell oppfølgingsplan ble lovfestet med virkning fra januar 2006 (folketrygdlovens § 12-9 andre ledd).

Krav og sanksjoner

Folketrygdlovens § 12-9 andre ledd fastslår at ”Retten til tidsbegrenset uførestønad faller bort dersom medlemmet uten rimelig grunn unnlater å ta imot tilbud om behandling, rehabilitering, yrkesrettet attføring eller til å medvirke til utarbeidelse og oppfølging av individuell oppfølgingsplan.” Stans i tidsbegrenset uførestønad som følge av unnlatt medvirkning er ikke utbredt i praksis, men bestemmelsen gir et viktig signal til brukeren.”