Historisk arkiv

Svar på spm. 208 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 12.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Tiltak for å påvirke sysselsettingen i privat sektor

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4817

Spørsmål nr. 208 fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 12.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

”Jeg ber om en konkretisert oversikt over alle tiltak fra Regjeringen mens den har sittet som på faglig grunnlag kan sies isolert sett å ha virket respektivt styrkende eller svekkende på sysselsetting i privat sektor, fordelt på årene 2006 og 2007.”

Spørsmålet er forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som har gitt følgende svar:

"Under AIDs ansvarsområder kan bl.a. følgende nevnes når det gjelder tiltak som bidrar til å styrke sysselsettingen generelt:

  • Arbeidsmarkedstiltak, inklusive tiltak for yrkeshemmede, bidrar dels til å gi arbeidsgiverne mer kompetent arbeidskraft, dels vil arbeidskraften kunne bli subsidiert gjennom bruk av for eksempel lønnstilskudd.
    • Tiltaksnivået for yrkeshemmede er økt med 1 000 plasser i 2. halvår 2006 i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2006 og det er foreslått en ytterligere økning på 800 plasser i forbindelse med statsbudsjettet for 2007.
    • Sett i sammenheng med den bedrede situasjonen på arbeidsmarkedet med redusert ledighet, vil et tiltaksnivå under de ordinære arbeidsmarkedstiltakene på 11 800 plasser i gjennomsnitt i 2007 også gi rom for styrket innsats for å få flere arbeidssøkere over i arbeid.
  • Fra 1. januar 2006 ble permitteringsregelverket fastsatt til 34 uker (mot Bondeviks II forslag om 26 uker). Dette er videreført i 2007. Tiltaket styrker bedriftene gjennom et mer forutsigbart regelverk, samt at bedrifter som faktisk må permittere har mulighet til lengre permitteringsperioder.
  • Overgangsordningene for arbeidssøkere fra de nye EU/EØS-landene er vedtatt videreført i inntil tre år fra 1. mai 2006. Dette legger til rette for at arbeidsinnvandringen fra EØS-området kan skje i ordnede former.
  • For å øke omfanget av rekrutteringer fra EØS–området legges det opp til en styrking av Arbeids- og velferdsetatens arbeid knyttet til EURES-tjenesten. Denne tjenesten har bl.a. som hovedoppgave å betjene norske arbeidsgivere som ønsker å rekruttere arbeidskraft fra andre EØS-land. Videre er saksbehandlingskapasiteten i Utlendingsdirektoratet styrket for å redusere saksbehandlingstiden for søknader fra faglært arbeidskraft utenfor EØS. Samlet sett foreslås innsatsen styrket med 10 mill. kroner i 2007 til disse to tiltakene."