Historisk arkiv

Svar på spm. 214 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Tiltaket lønnstilskudd

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4817

Spørsmål nr. 214 fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Jeg har blitt opplyst om at tiltaket lønnstilskudd synes å gi over fem ganger større effekt enn tradisjonelle opplæringstiltak. Stemmer det? Hvis det stemmer, hvilke konsekvenser mener Regjeringen at denne informasjonen bør få for sammensetningen av tiltaksporteføljen?"

Spørsmålet er forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som har gitt følgende svar:

"Lønnstilskudd er et arbeidsmarkedstiltak som både ordinære og yrkeshemmede arbeidssøkere kan få tilbud om. Lønnstilskudd har i flere evalueringer vist bedre effekt enn for eksempel opplæringstiltak. Generelt kan man si at erfaringene med lønnstilskudd i Norge og i andre land er gode, selv om fem ganger så stor effekt ikke er det typiske resultatet.

For yrkeshemmede vil for eksempel lønnstilskudd ofte være siste ledd i en kjede som har startet med for eksempel opplæringstiltak. Derfor er det ikke alltid riktig å betrakte tiltakene som konkurrerende. Lønnstilskudd gir også en viss risiko for fortrengning av annen arbeidskraft, men dette vil være et mindre problem i tider med høy etterspørsel etter arbeidskraft.

Arbeids- og velferdsetaten har et bredt spekter av tiltak som innrettes etter brukernes forutsetninger og behov, og med tanke på å få til raskest mulig overgang til arbeid. Den gunstige situasjonen på arbeidsmarkedet med stor etterspørsel etter arbeidskraft, gjør det naturlig å vektlegge formidlings- og oppfølgingsrettede tiltak i ordinært arbeidsliv, herunder ordninger med lønnstilskudd. I 2007 settes det bl.a. i gang et forsøk med tidsubestemt lønnstilskudd for personer som ellers vil kvalifisere for varig uførepensjon. Det vises til St. prp. nr. 1 (2006-2007), samt arbeidet med Stortingsmelding og arbeid, velferd og inkludering som blir lagt fram i løpet av høsten 2006."