Historisk arkiv

Svar på spm. 217 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Tilgang på arbeidskraft

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4857

Spørsmål nr. 217, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 13. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"I årene som kommer kan Norge komme til å måtte konkurrere hardere om den utenlandske arbeidskraften. Høykonjunkturen i Norden gjør også at de andre nordiske land har behov for mer arbeidskraft. Samtidig kan den sterke veksten i de nye EU-landene føre til en mindre tilstrømming enn det vi har hatt i 2005 og 2006. Tror Regjeringen at tilgangen på arbeidskraft kan øke ytterligere i form av antall personer i 2007 og 2008? Jeg ber om en begrunnelse for svaret."

Svar:
Det norske arbeidsmarkedet har til nå i denne høykonjunkturen i stor grad vært avhjulpet av stor arbeidsinnvandring fra våre nordiske naboland og fra de nye EU-landene. Norge har fått en relativt stor andel av arbeidsinnvandringen fra de nye EU-landene, sammenliknet med de andre nordiske landene. Dette må ses i sammenheng med at konjunkturoppgangen har vært særlig sterk i Norge og at etterspørselen etter arbeidskraft i det norske arbeidsmarkedet har vært høy. Samtidig bidrar trolig et relativt høyt lønnsnivå i Norge til at det norske arbeidsmarkedet er attraktivt. Tradisjonen for bruk av østeuropeisk sesongarbeidskraft i jordbruket kan videre ha bidratt til at mange personer fra de nye EU-landene har bygd opp et godt nettverk i Norge. En høy arbeidsinnvandring den siste tiden har trolig bidratt til at slike nettverk har blitt bygget ut ytterligere.

Finansdepartementet har ikke utarbeidet anslag for arbeidsinnvandringen framover. Alt i alt er det grunnlag for å tro at det fortsatt vil være tilgang på ytterligere arbeidskraftsressurser fra andre land.

Etterspørselen etter arbeidskraft ventes å holde seg sterk også i 2007. Det er høy aktivitet bl.a. i byggenæringen og i enkelte tjenestenæringer, der det brukes en relativt høy andel arbeidskraft fra de nye EU-landene. I perioden 2008-2010 kan den økonomiske veksten i Norge ventes å bli noe svakere enn trendveksten, og kapasitetsutnyttingen vil utvikle seg i retning av et normalnivå. Dette vil dempe presset på arbeidskraftressursene. Utviklingen i norsk økonomi på mellomlangt sikt er nærmere omtalt i boks 2.2 i Nasjonalbudsjettet 2007.

Økt økonomisk aktivitet hos våre nordiske naboland og i de nye EU-landene innebærer at arbeidsutvandringen fra disse landene kan gå noe ned. Arbeidsledigheten er imidlertid fortsatt høy i de fleste nye EU-landene, til tross for bedret konjunktursituasjon. I Polen, hvor den klart største andelen av den kortsiktige arbeidsinnvandringen til Norge kommer fra, utgjorde den registrerte arbeidsledigheten 15,5 pst. av arbeidsstyrken i august i år.