Historisk arkiv

Svar på spm 218 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 16.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Særavgiftsutvalget

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4857

Spørsmål nr. 218, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Regjeringen har varslet at den vil nedsette et utvalg for å gå i gjennom særavgiftene i Norge. En forutsetning for at dette arbeidet blir langsiktig og bærekraftig er at berørte næringer får delta i utvalget. Vil Regjeringen invitere berørte parter til å delta i utvalget? Vil arbeidet med å gå igjennom særavgiftene bli utført bredt og åpent, og med gjennomgang av både system og nivå for særavgifter?"

Svar:
Som omtalt i St. prp. nr. 1 Skatte-, avgifts- og tollvedtak (2006-2007) er særavgiftenes viktigste formål å bidra til å skaffe staten inntekter til finansiering av offentlig virksomhet og overføringer. I tillegg skal særavgiftene korrigere for eksterne virkninger. Særavgiftene bør derfor primært utformes med sikte på å nå disse hovedmålene. Det er likevel slik at særavgiftene påvirker rammebetingelsene for enkeltnæringer og fordeling av reell kjøpekraft.

Regjeringen vil sette ned et utvalg som skal gå gjennom særavgiftene. Utvalget skal peke på forslag til endringer i særavgiftene som kan bidra til at hovedmålene nevnt over oppfylles i større grad. Utvalget skal også vurdere økonomiske og administrative konsekvenser av forslagene, herunder provenyvirkninger, næringsvirkninger og fordelingsvirkninger.

Regjeringen har foreløpig ikke tatt endelig stilling utforming av utvalgets mandat eller sammensetningen av utvalget.