Historisk arkiv

Svar på spm. 219 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Generasjonsregnskapet

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4857

Spørsmål nr. 219, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 13.10.06, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2007

"Generasjonsregnskapet endret seg i forrige stortingsperiode mye grunnet nye anslag fra SSB på den demografiske utviklingen. Hva hadde balansen på Generasjonsregnskapet blitt for året 2001, hvis den sist oppdaterte demografiske statistikk hadde blitt lagt til grunn? Hvilken oljepris må man legge til grunn for å få dagens Generasjonsregnskap til å gå i balanse, gitt at man bruker oljeprisen som balanseringsfaktor og lar andre anslag fra statsbudsjettet ligge fast?"

Svar:
På usikkert grunnlag anslås det at nye befolkningstall og befolknings­framskrivinger har bidratt til en svekkelse av generasjonsregnskapet tilsvarende om lag 2½ pst. av BNP for Fastlands-Norge, sammenliknet med beregningene i Nasjonalbudsjettet 2001.

Beregninger av generasjonsregnskapet til Nasjonalbudsjettet 2007 antydet et innstrammingsbehov i offentlige finanser tilsvarende mellom 3¼ og 5¾ pst. av BNP for Fastlands-Norge. I disse beregningene ble det lagt til grunn en gradvis nedgang i oljeprisen fra 390 kroner pr. fat i 2007 til 220 2007-kroner pr. fat fra og med 2014. For å få balanse i generasjons­regnskapet må oljeprisen (og prisen på naturgass) holde seg anslagsvis mellom 35 og 60 pst. høyere enn lagt til grunn i Nasjonalbudsjettet 2007. Beregningene forutsetter at de økte inntektene fra petroleums­virksomheten i sin helhet spares på statens hånd, og ikke brukes til skattelette eller tiltak på utgiftssiden som øker omfanget av offentlige velferdsordninger.