Historisk arkiv

Svar på spm. 22 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 16.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Ventemottak

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2652

Spørsmål nr. 22, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Regjeringen foreslår at kap. 690 post 21 økes med 65 mill. kr. Dette skyldes dels at Regjeringen, i forbindelse med opprettelsen av ventemottaket, gjorde vedtak om at asylsøkere med endelig avslag skulle kunne komme tilbake til asylmottakene. Hva er påløpt og bokført proveny av at Bondevik II-regjeringens sin praksis på området gjeninnføres fra 1. juli 2006?"

Spørsmålet har vært forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet som har gitt følgende svar:

"Spørsmålet er uklart for departementet, idet vi ikke ser hvilken praksis det siktes til skal bli gjeninnført. Vi tolker det imidlertid slik at Høyres fraksjon oppfatter det slik at det er forskjell i nåværende regjering og Bondevik II-regjeringens praksis om hvem som får tilbud om opphold i asylmottak, og at man ønsker å få redegjort for innsparinger over statsbudsjettet for 2006 som følge av at Bondevik II-regjeringens praksis gjeninnføres fra 1. juli 2006.

Som følge av større problemer enn antatt rundt kommunenes praktisering av nødhjelp til personer som mistet botilbudet i mottak, besluttet Bondevik II-regjeringen at det i løpet av 2005 skulle opprettes et statlig utreisesenter for personer som mistet botilbudet i asylmottak. Arbeidet med å få opprettet et utreisesenter ble påbegynt sommeren 2005, med sikte på at et utreisesenter kunne tas i bruk fra 1. oktober 2005. På grunn av innvendinger fra den aktuelle kommunen, Lier, ble etableringen utsatt.

Nåværende regjering endret navnet fra utreisesenter til ventemottak og innførte i november 2005 en overgangsordning som innebar at vedtak om bortfall av botilbud fra asylmottak ikke ville bli i verksatt før ventemottak stod klart. Dette fikk også tilbakevirkende kraft ved at personer som allerede hadde flyttet ut av asylmottak kunne flytte tilbake til et ordinært asylmottak i påvente av opprettelsen av ventemottak.

Ventemottaket i Lier kommune kom i drift 27.3. i år. Mottaket har 100 plasser. Per 11.5 var det 29 beboere, men mottaket vil fortløpende bli fylt opp med personer som har fått endelig avslag på søknad om asyl og som bor i asylmottak. Nåværende regjering har som mål at alle i målgruppen, som er voksne personer med endelig avslag på søknad om asyl, med unntak av barnefamilier, syke, personer som samarbeider om retur og personer med utsatt iverksettelse, skal overføres til ventemottak dersom de trenger og ønsker et botilbud. Antall plasser i ventemottak vil bli utvidet dersom det er behov for dette.

Slik departementet ser det vil det per 1. juli ikke være forskjell mellom nåværende regjerings praksis og situasjonen slik den ville vært dersom Bondevik II-regjeringens forslag om utreisesenter hadde blitt realisert.

Det har påløpt noen merutgifter for staten som følge av overgangsordningen. Med Bondevik II-regjeringens praksis ville kommunene blitt pålagt kostnader til kost og losji for personer uten botilbud i asylmottak inntil ventemottaket åpnet. Overgangsordningen vil nå falle bort fordi ventemottaket er etablert. Det samme ville skjedd under Bondevik II-regjeringen."