Historisk arkiv

Svar på spm. 22 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 17.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Ekportsubsidier landbruk

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4897

Spørsmål nr.22 , fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon, av 17.10.2006, vedrørende statsbudsjettet for 2007

"I sitt alternative statsbudsjett for 2005 foreslo finansministerens parti, SV å fjerne eksportsubsidier til norsk landbruk på til sammen 335 mill. kroner begrunnet med hensynet til den fattige del av verden. Hvor mye brukes over statsbudsjettet for 2007 til eksportsubsidier til norsk landbruk. Hvilke produkter dreier dette seg om og hvilke konsekvenser vil en tilsvarende reduksjon/kutt få for 2007."

Spørsmålet har blitt forelagt landbruks- og matdepartementet som har utarbeidet følgende svar:

Svar:

I Statsbudsjettet fremkommer budsjettandelen som en andel av kap. 1150 underpost 70.12 Tilskott til råvareprisordninga der inntil 36,4 mill. kroner (av en samlet bevilgning på 175,1 mill. kroner) kan brukes til eksportstøtte for bearbeidede landbruksvarer. Eksportstøtte gis også over kap. 1150 underpost 70.13 Eksportrestitusjon, som gjelder for leveranser til spesialmarkeder der bevilgningen er 7 mill. kroner. Til sammen er det bevilget 43,4 mill. kroner i eksportstøtte i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2007.

Det er rimelig å tro at disse varene ikke vil bli eksportert uten eksportstøtte. Et bortfall vil ha konsekvenser for den berørte industrien og norske bønder som vil miste noe av grunnlaget for avsetning av sine råvarer. Dette vil i hovedsak gjelde melk og kjøtt.

Norges bruk av eksportstøtte har ulike finansieringskilder. Noe er finansiert over budsjettet, men størsteparten er produsentfinansiert i form av omsetningsavgifter på jordbruksvarer og ved hjelp av prisutjevningssystemet for meierivarer.

Norge har ifølge WTO-avtalen mulighet til å bruke eksportsubsidier i forbindelse med eksport av landbruksvarer. Maksimalt eksportstøttenivå for Norge er fastsatt i WTO-avtalen til 493 mill. kroner. Dette inkluderer blant annet støtte til eksport av meieriprodukter, kjøttvarer samt bearbeidede landbruksvarer. Ved siste notifisering til WTO, dvs. år 2001, brukte Norge 290 mill. kroner av en ramme på 493 mill. kroner til eksportstøtte. Av dette gikk 199 mill. kroner til eksportstøtte ost.