Historisk arkiv

Svar på spm. 231-235 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Diverse svar fra FKD

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4857

Spørsmål nr. 231, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 13. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Regjeringen etablerer et marint verdiskapingsprogram. Økningen i bevilgningen skal blant annet gå til ”(…)styrking av lønnsomt næringsliv i områder med særlig omstillingsbehov. Denne delen av programmet skal samordnes med Regjeringens distrikts- og regionalpolitikk.” Hvilke områder gjelder dette, og hva ligger det i at dette skal samordnes med Regjeringens distrikts- og regionalpolitikk?"

Spørsmålet er forelagt Fiskeri- og kystdepartementet som har gitt følgende svar:

"I innretningen av den delen av programmet som er rettet mot områder med særlige omstillingsbehov vil det bli tatt utgangspunkt i de kommunene fylkene selv prioriterer i omstillingssammenheng. Det legges opp til at det marine verdiskapingsprogrammet skal bidra til en positiv utvikling langs kysten i samspill med de virkemidler regjeringen for øvrig besitter innenfor nærings- og distriktspolitikken."

Spørsmål nr. 232, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 13. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Regjeringen øker bevilgningene til NIFES. Økningen skal gå til å styrke arbeidet med overvåking og dokumentasjon av fremmedstoffer med særlig fokus på nordområdene. Er denne økningen tilstrekkelig med tanke på de sakene som har vært på sjømatsikkerhetsområdet det siste året, og hva menes med særlig fokus på nordområdene?"

Spørsmålet er forelagt Fiskeri- og kystdepartementet som har gitt følgende svar:

"Arbeidet med å sikre trygg sjømat skjer både gjennom regelverk, tilsyn, forskning og overvåkningsprogrammer. Innsatsen på området omfatter derfor både Mattilsynet, Forskningsrådet og forvaltningsstøtte og overvåkingsinnsats fra bl.a. NIFES og Havforskningsinstituttet.

NIFES har over en periode fått styrket sitt budsjett, bl.a. begrunnet i behovet for styrking av analysekapasiteten knyttet til fremmedstoffer i sjømat.

Overvåking av fremmedstoffer i sjømat foregår som en del av miljøundersøkelsene i hav- og kystområdene. For å utnytte den samlede analyse- og innsamlingskapasiteten skal forskningsmiljøene samarbeide tett. Miljøforhold der fisken er produsert er en viktig del av den samlede mattrygghetsvurderingen som gjøres. I forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten pekes det på at det er behov for å kunne dokumentere tilstandene til havområdene med hensyn til forekomst av forurensningskomponenter i fisk og annen sjømat. Økningen i bevilgningen til NIFES er en oppfølging av dette."

Spørsmål nr. 233, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 13. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Regjeringen strammer inn leveringsforpliktelsene for torsketrålfartøy og tar sikte på at endringene i reglene skal tre i kraft allerede fra 1. januar 2007. Mener Regjeringen det er tilstrekkelig tid for aktørene å tilpasse seg de nye reglene, og vil det være praktisk mulig å kreve leveringsplikt for 100 pst. av fartøyenes torske- og hysekvote nord for 62ºN?"

Spørsmålet er forelagt Fiskeri- og kystdepartementet som har gitt følgende svar:

"Fartøyene som vil bli berørt av endringer i forskrift av 12. september 2003 om leveringsplikt for fartøy med torsketrålkonsesjon, er allerede pålagt leveringsvilkår. De foreslåtte endringene innebærer en utvidelse av plikten, men påfører ikke ny plikt som sådan. Det er en større andel av de kvotene en torsketråler kan fiske som etter forslaget nå skal være underlagt leveringsplikt. Tilpasning til nytt regelverk kan således ikke forventes å medføre store administrative utfordringer for fartøyeierne. Fiskeforedlingsindustrien skal ved de foreslåtte endringene sikres jevnere og større tilførsel av råstoff.

Høringsfristen for forslagene var 22. september 2006. Fiskeri- og kystdepartementet har nå høringsuttalelsene, herunder kommentarer til en utvidet leveringsplikt for torsk og hyse, til vurdering. Regjeringen finner det lite hensiktsmessig å konkludere om forslagene er praktisk mulig før de nødvendige vurderinger er foretatt."

Spørsmål nr. 234, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 13. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvor mange årsverk på land vil en full utnyttelse av årets distriktskvote utgjøre?"

Spørsmålet er forelagt Fiskeri- og kystdepartementet som har gitt følgende svar:

"Basert på noen enkle beregninger er det mulig å anslå hvilken sysselsettingseffekt distriktskvoteordningen vil ha i tilgodesette områder. Det legges til grunn at 3500 tonn torsk tilsvarer om lag 2300 tonn sløyd, hodekappet råstoff som kan inngå i produksjonen. Avhengig av hvilken anvendelse råstoffet går til, kan dette kvantumet generere mellom 10 og 15 årsverk i fiskeindustrien på land, noe som tilsvarer 30-50 arbeidsplasser i den aktuelle perioden om høsten."

Spørsmål nr. 235, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 13. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvor stor andel av produksjonspotensialet som matfiskkonsesjonene (ørret, laks) gir innenfor dagens MTB-ordning er brukt, og hvilken effekt vil 10 nye oppdrettskonsesjoner ha for det norske produksjonspotensialet av laks og ørret? Hva er bakgrunnen for at Regjeringen ikke deler ut nye oppdrettskonsesjoner på laks og ørret i dette budsjettet?"

Spørsmålet er forelagt Fiskeri- og kystdepartementet som har gitt følgende svar:

"Hvor mye av kapasiteten som er i bruk til enhver tid innenfor produksjonspotensialet varierer mye gjennom året, avhengig av temperatur, tilvekst, slakteuttak, utsett av ny fisk osv. Beregninger viser at 61 pst. av kapasiteten var i bruk i oktober 2005 på landsbasis, mens den var noe lavere i august 2006. Tallene varierte fra 30 - 88 pst. mellom ulike fylker. Det regnes ikke som mulig å oppnå 100 pst. utnyttelse av en gitt MTB ettersom denne representerer en øvre grense for biomassen. I Sør-Trøndelag var f.eks. utnyttelsen i august 2006 på 88 pst.

Tildeling av 10 nye tillatelser i Finnmark representerer en økning på ca 1 pst. i MTB på landsbasis.

Regjeringen ønsker at laks- og ørretnæringen skal ha en balansert utvikling med produksjon som står i forhold til markedet. Eventuelle nye tildelingsrunder vil bli vurdert i forbindelse med gjennomgangen av havbruksnæringens konkurranseforhold."