Historisk arkiv

Svar på spm 232 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. den økte bevilgningen til NIFES

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4857

Spørsmål nr. 232, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 13. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Regjeringen øker bevilgningene til NIFES. Økningen skal gå til å styrke arbeidet med overvåking og dokumentasjon av fremmedstoffer med særlig fokus på nordområdene. Er denne økningen tilstrekkelig med tanke på de sakene som har vært på sjømatsikkerhetsområdet det siste året, og hva menes med særlig fokus på nordområdene?"

Spørsmålet er forelagt Fiskeri- og kystdepartementet som har gitt følgende svar:

"Arbeidet med å sikre trygg sjømat skjer både gjennom regelverk, tilsyn, forskning og overvåkningsprogrammer. Innsatsen på området omfatter derfor både Mattilsynet, Forskningsrådet og forvaltningsstøtte og overvåkingsinnsats fra bl.a. NIFES og Havforskningsinstituttet.

NIFES har over en periode fått styrket sitt budsjett, bl.a. begrunnet i behovet for styrking av analysekapasiteten knyttet til fremmedstoffer i sjømat.

Overvåking av fremmedstoffer i sjømat foregår som en del av miljøundersøkelsene i hav- og kystområdene. For å utnytte den samlede analyse- og innsamlingskapasiteten skal forskningsmiljøene samarbeide tett. Miljøforhold der fisken er produsert er en viktig del av den samlede mattrygghetsvurderingen som gjøres. I forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten pekes det på at det er behov for å kunne dokumentere tilstandene til havområdene med hensyn til forekomst av forurensningskomponenter i fisk og annen sjømat. Økningen i bevilgningen til NIFES er en oppfølging av dette."