Historisk arkiv

Svar på spm 235 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. produksjonspotensialet matfiskkonsesjonene gir innenfor dagens MTB-ordning

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4857

Spørsmål nr. 235, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 13. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvor stor andel av produksjonspotensialet som matfiskkonsesjonene (ørret, laks) gir innenfor dagens MTB-ordning er brukt, og hvilken effekt vil 10 nye oppdrettskonsesjoner ha for det norske produksjonspotensialet av laks og ørret? Hva er bakgrunnen for at Regjeringen ikke deler ut nye oppdrettskonsesjoner på laks og ørret i dette budsjettet?"

Spørsmålet er forelagt Fiskeri- og kystdepartementet som har gitt følgende svar:

"Hvor mye av kapasiteten som er i bruk til enhver tid innenfor produksjonspotensialet varierer mye gjennom året, avhengig av temperatur, tilvekst, slakteuttak, utsett av ny fisk osv. Beregninger viser at 61 pst. av kapasiteten var i bruk i oktober 2005 på landsbasis, mens den var noe lavere i august 2006. Tallene varierte fra 30 - 88 pst. mellom ulike fylker. Det regnes ikke som mulig å oppnå 100 pst. utnyttelse av en gitt MTB ettersom denne representerer en øvre grense for biomassen. I Sør-Trøndelag var f.eks. utnyttelsen i august 2006 på 88 pst.

Tildeling av 10 nye tillatelser i Finnmark representerer en økning på ca 1 pst. i MTB på landsbasis.

Regjeringen ønsker at laks- og ørretnæringen skal ha en balansert utvikling med produksjon som står i forhold til markedet. Eventuelle nye tildelingsrunder vil bli vurdert i forbindelse med gjennomgangen av havbruksnæringens konkurranseforhold."