Historisk arkiv

Svar på spm 237 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 12.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. soningsplasser for utenlandske statsborgere med dom på over tre måneder

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4815

Spørsmål nr. 237 fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 12.10.06, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvor mange soningsplasser vil det utgjøre dersom utenlandske statsborgere som har dom på over tre måneder utvises eller soner i hjemlandet i stedet for å sone i Norge?"

Spørsmålet har blitt forelagt Justisdepartementet, som har utarbeidet følgende svar:

”Kriminalomsorgen har pr. i dag ingen statistikk over innsatte med utenlandsk statsborgerskap som er besluttet utvist fra riket. Vedtak om utvisning treffes av utlendingsmyndighetene, på bakgrunn av en individuell vurdering. Det kan ikke legges til grunn at samtlige innsatte med utenlandsk statsborgerskap og dom på over tre måneder vil bli utvist fra riket, blant annet som følge av forholdene i hjemlandet. Utvisning er for øvrig i seg selv ikke et alternativ til å gjennomføre ilagt straff i Norge. Vedtak om utvisning effektueres normalt ved løslatelse.

Overføring til fortsatt soning i hjemlandet er en mulighet for enkelte innsatte med utenlandsk statsborgerskap. Når det gjelder tvangsmessig overføring er det en forutsetning at vedkommende stat det er aktuelt med overføring til har ratifisert den europeiske overføringskonvensjonen og dennes tilleggsprotokoll. Konvensjonen har dessuten et krav om at det må være minimum seks måneder gjenstående soningstid før man setter i gang prosessen. Konvensjonsparten er imidlertid ikke forpliktet til å motta innsatte.

Pr. i dag har 30 stater ratifisert tilleggsprotokollen. De fleste innsatte med utenlandsk statsborgerskap kommer imidlertid fra stater som ikke har ratifisert tileggsprotokollen. En eventuell overføring vil her være betinget av at innsatte selv søker om dette og at den aktuelle mottakerstaten samtykker i å motta innsatte for fortsatt soning der.

Det var 623 innsatte i norske fengsler med utenlandsk statsborgerskap pr. 16.10.06. Antall og andel innsatte i norske fengsler med utenlands statsborgerskap vil variere. Det vil også variere hvor mange det kan være aktuelt for å sone i hjemlandet istedenfor i Norge, jf. omtalen ovenfor. På denne bakgrunn er det vanskelig å komme med gode anslag på hvor mange soningsplasser overføring til fortsatt soning i hjemlandet vil utgjøre. Kriminalomsorgen vil imidlertid intensivere arbeidet med soningsoverføring innenfor gjeldende regelverk, med sikte på en kapasitetsgevinst. Et prosjekt som skal jobbe videre med dette er allerede etablert.”