Historisk arkiv

Svar på spm 239 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. markedsadgang for fisk og tiltak for å fjerne straffetollen på fersk laks til USA

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4857

Spørsmål nr. 239, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 13. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva vil Regjeringen gjøre for å sikre markedsadgang for fisk generelt, og hva gjøres konkret for å få bort straffetollen på fersk laks til USA?"

Spørsmålet er forelagt Fiskeri- og kystdepartementet som har gitt følgende svar:

"Regjeringen fortsetter arbeidet med å sikre fiskeri- og havbruksnæringen bedre markedsadgang for produktene. WTO vil være en svært viktig arena for å sikre markedsadgang, til tross for at forhandlingene om en ny multilateral handelsavtale er suspendert på ubestemt tid. Regjeringen vil fortsatt legge stor vekt på å følge opp arbeidet i WTO. Arbeidet med å inngå nye frihandelsavtaler i EFTA prioriteres høyt. Regjeringen arbeider for at EFTA skal iverksette forhandlinger om en frihandelsavtale med bl.a. India, Kina og Japan. Regjeringen ønsker også å sette i gang forhandlinger med Russland og Ukraina når disse landene blir WTO-medlemmer. Regjeringen legger videre vekt på at bortfall av frihandel på fisk skal kompenseres i de pågående forhandlingene med EU om utvidelsen av EØS-avtalen til Romania og Bulgaria. Laksesaken med EU er nå til behandling i WTOs tvisteløsningsorgan. Arbeidet med denne saken vil ha høy prioritet, da EU fortsatt er Norges største sjømatmarked. Når det gjelder Russland, er målet for arbeidet å normalisere vilkårene for eksport fra norske fiskeprodusenter til dette markedet.

I januar 2006 gjennomførte USA den tredje ”sunset review” (5-års gjennomgang) av antidumpingtiltakene mot hel fersk norsk laks. Amerikanske handelsmyndigheter besluttet da å videreføre tiltakene i fem nye år. Etter vedtaket i januar har norske myndigheter og næringen vært i dialog med amerikanske myndigheter om saken. Regjeringen framfører fortsatt ovenfor amerikanske myndigheter at det ikke er noe faktisk grunnlag for å opprettholde antidumpingtiltakene mot norsk laks."