Historisk arkiv

Svar på spm 24 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Moms og skatteutgifter - nullsats områder

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4770

Spørsmål nr. 24, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva vil provenyeffekten være av å erstatte nullsats for merverdiavgift for hver av gruppene nevnt i tabell 4.10 i Nasjonalbudsjettet 2007 med:

a) Lav sats på 8 %

b) Ta de nevnte gruppene ut av merverdiavgiftssystemet ."

Svar:
Provenyvirkningene for områdene som i dag er inne i merverdiavgiftssystemet med null-sats, kan anslås som i tabellen nedenfor når det a) innføres merverdiavgift med 8 pst. og b) områdene tas ut av merverdiavgiftssystemet. Det må påpekes at det er stor usikkerhet knyttet til anslagene da en på grunn av manglende detaljinformasjon i enkelte tilfelle har lagt til grunn sjabloner med bakgrunn i mer generell informasjon. Alle tall er oppgitt i mill. kroner.

Det knytter seg særlig problemer til beregninger av virkninger av å ta omsetning av enkelte varer ut av merverdiavgiftssystemet. Å unnta omsetning av enkelte varer fra mva.-systemet har også uheldige systemmessige konsekvenser. Eksempelvis omfatter fritaket for el-kraft i Nord-Norge elektrisk kraft og energi levert fra alternative energikilder til husholdningsbruk i de tre nordligste fylkene. Når slik omsetning tas ut av merverdiavgiftssystemet, vil det ikke lenger være fradragsrett for inngående merverdiavgift til bruk i slik virksomhet. Et slikt unntak vil dermed medføre betydelige avgrensningsproblemer knyttet til beregning av inngående avgift for virksomheter som omsetter el-kraft til både husholdninger (som ikke gir rett til fradrag) og næringsdrivende (som innebærer rett til fradrag). Virksomheter som leverer kraft både i og utenfor Nord-Norge, vil også stå overfor geografiske avgrensningsproblemer knyttet til fordeling av inngående avgift til bruk i omsetning til husholdningsbruk i Nord-Norge (som ikke gir rett til fradrag) og omsetning av kraft til husholdninger i for eksempel Trøndelag (som innebærer rett til fradrag). Slike avgrensningsproblemer gir økte administrative kostnader både for de næringsdrivende og avgiftsmyndighetene i tillegg til at det åpner for nye tilpasningsmuligheter for å oppnå fradrag for inngående avgift.

8 prosent

Ut av mva-systemet

Påløpt

Bokført

Påløpt

Bokført

Aviser

400

335

375

315

Tidsskrifter

35

34

30

25

Bøker

385

320

200

165

El-kraft i Nord Norge

250

210

155

130

El-biler

3

3

2

2