Historisk arkiv

Svar på spm. 24 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 17.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Nattillegg og kostgodtgjørelse, innenlands reiser

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4897

Spørsmål nr. 24, fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon, av 17.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er provenyeffekten av å redusere statens satser for nattillegg og kostgodtgjørelse for innenlands reiser med 10 prosent?"

Svar:

Diettgodtgjørelsen etter statens satser, herunder nattillegg og kostgodtgjørelse, framgår av "særavtale for reiser innenlands og utenlands for statens regning". Dette er en avtale som framforhandles mellom staten og hovedsammenslutningene. Satsene er et forhandlingsresultat og kan derfor ikke ensidig nedjusteres av myndighetene. Myndighetene kan imidlertid i prinsippet innføre egne satser i skatteloven og ev. skattlegge differansen mellom statens satser og disse satsene som lønnsinntekt (fordelsbeskatning). Eventuelle egne satser for skatteformål vil imidlertid ikke komme til anvendelse i de tilfeller arbeidstakeren har dokumenterte utgifter til arbeidsreiser som er minst like høye som statens satser. I provenyanslaget nedenfor er det lagt til grunn at det innføres fordelsbeskatning som nevnt ovenfor, og det er skjønnsmessig forutsatt at statens satser for diettgodtgjørelse gjennomgående gir et overskudd tilsvarende 10 pst. ved alle arbeidsreiser.

Diettgodtgjørelse i forbindelse med overnatting innland/utland skal innrapporteres på post 610 i LTO-registeret. I de tilfeller arbeidsreisen er uten overnatting, skal diettgodtgjørelsen både for innland/utland innrapporteres på post 614 i LTO-registeret. Siden diettgodtgjørelse i forbindelse med arbeidsreiser innenlands og utenlands skal innrapporteres på samme kode, er det ikke mulig å skille ut virkningen av å innføre fordelsbeskatning på hhv. diettgodtgjørelse innenlands og utenlands. Anslaget nedenfor blir dermed et samlet anslag på provenyvirkningene som etterspørres i spørsmål 24 og 25.

Ifølge lønns- og trekkoppgaveregisteret for 2004 ble det samlet utbetalt om lag 3,7 mrd. kroner i diettgodtgjørelse med overnatting innland/utland og uten overnatting innland/utland. Dersom det skjønnsmessig legges til grunn at overskuddet er på 10 pst. av dette, jf. ovenfor, blir det samlede skattepliktige overskuddet 370 mill. kroner. Provenyøkningen av å skattlegge dette som lønnsinntekt i 2007 anslås på usikkert grunnlag til 200 mill. kroner påløpt og 160 mill. kroner bokført.