Historisk arkiv

Svar på spm 240 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. GIEKs faglige anbefaling

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4857

Spørsmål nr. 240, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 13.10.06, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Regjeringen har delvis fulgt GIEKs faglige anbefaling om å øke rammene og fjerne begrensningen om at rammen ikke kan overstige fem ganger grunnfondet i ordningen. Hvorfor har Regjeringen da ikke fulgt opp hele GIEKs faglige vurdering om å finne mer hensiktsmessige måter å beregne en risikobegrensning på? Hva er den faglige begrunnelsen for at syv ganger grunnfondet er den riktige måten å begrense risiko på?"

Spørsmålet er forelagt Nærings- og handelsdepartementet som har gitt følgende svar:

"Rammen for GIEKs U-landsordning er foreslått økt fra 1,5 mrd. kroner til 2,1 mrd. kroner, samtidig som forholdstallet mellom rammen og grunnfondet er økt. Det vil gi et økt aktivitetsnivå under ordningen, uten at det foretas nye avsetninger til grunnfondet og det vil gi norske eksportører mulighet til å eksportere til land med høy risiko.

Styringsrammene for U-landsordningen bør ses i lys av at ordningen anvendes i tilfeller når risikoen er for høy til å kunne dekkes under GIEKs Alminnelige ordning, men hvor det av bistandspolitiske grunner kan være ønskelig å tilgodese prosjekter. En uheldig utvikling i verdensøkonomien, eller tap på poliser som veier tungt i ordningen, kan medføre betydelig tap for ordningen.

Økonomisk sett har U-landsordningen hatt lave erstatningsutbetalinger og gått tilnærmet i balanse på lang sikt. Etter at OECD innførte minimumspremier i 2001, har garantipremiene økt, og mulighetene for økte inntekter under ordningen har økt tilsvarende. GIEK har forvaltet ordningen på en god måte, og regjeringen har derfor funnet det forsvarlig og hensiktmessig å utvide rammen og øke forholdstallet mellom grunnfondet og rammen fra 1:5 til 1:7. Da ordningen ble etablert i 1989, var forholdstallet 1:2."