Historisk arkiv

Svar på spm. 241 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

GEIK - Grunnfondet

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4857

Spørsmål nr. 241, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 13.10.06, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Grunnfondet for ordningen står på NHDs bankkonto, og det inngår ikke i GIEKs regnskap for ordningen. Hvorfor ønsker ikke Regjeringen at rentene fra grunnfondet skal kunne tillegges ordningen? Har Regjeringen vurdert muligheten av å overføre grunnfondet til GIEK? Hva ville grunnfondet anslagsvis ha vært på i dag dersom rentene hadde vært tillagt grunnfondet fra starten i 1989 og frem til i dag?"

Svar:

"Grunnfondet til U-landsordningen er plassert på en ikke-rentebærende konto i Norges Bank og inngår ikke i ordningens balanse. Dersom fondet gjøres rentebærende og overføres til GIEK, vil det innebære økte renteutgifter for staten. Dette vil svekke budsjettet på samme måte som en konkret utgiftsbevilgning vil medføre. Regjeringen fant ikke å kunne prioritere styrking av grunnfondet til U-landsordningen i budsjettet for 2007.

Staten har ved tidligere bevilgninger til grunnfondet på totalt 300 mill. kroner skutt inn kapital som skal gi grunnlag for å yte garantier under denne ordningen. Midlene er satt av til å dekke eventuelle tap for staten, og ikke som en del av garantiordningens aktiva. En eventuell styrking av slike tapsfond bør prinsipielt synliggjøres i statsbudsjettet gjennom egne bevilgninger. Tapsfond, herunder U-landsordningens grunnfond, bør av den grunn ikke være rentebærende.

Et overslag viser at med et gjennomsnittelig rentenivå på 5 pst. ville grunnfondet i dag vært på i overkant av 650 mill. kroner.