Historisk arkiv

Svar på spm. 247-249 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. jordbruksavtalen, bidraget til jordbruknæring og omstillingstøtte til Q-meieriene

Finansdepartementet


Vårt saksnr: 06/4857

Spørsmål nr. 247-249, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 13.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet for 2007

Spørsmålene har blitt forelagt Landbruks- og matdepartementet som har utarbeidet svar.

Spørsmål nr. 247:

"Hvor stor andel av kapittel 1150 Til gjennomføring av jordbruksavtalen er direkte landbruksrelatert, det vil si går som tilskudd til produksjon av jordbruksprodukter og hvor stor andel går til mer andre ordninger? Evt. hvor stor andel av kap. 1150 går til ordninger som er uavhengig av jordbruksdrift/produksjon"

Svar:

I prinsippet er alle tilskudd over jordbruksavtalen landbruksrelatert og ligger på jordbruksavtalen av den grunn. Spørsmålet krever en definisjon av hva som er ”direkte jordbruksrelatert” og hva som er ”andre ordninger”. I tillegg er det uklart om spørsmålet sikter mot en avgrensing av de tradisjonelle jordbruksprodukter, eller om skog, tjenester og andre næringer i tilknytning til landbruk skal medregnes. Videre vil utbetalinger fra fondsordningene (innvilgningsrammen) ikke være det samme som tilskuddet til fondene over statsbudsjettet, blant annet fordi LUF har inntekter fra renter og avdrag på lån.

En måte å dele tilskuddene over jordbruksavtalen på er følgende:

  • Tilskudd direkte til landbruksforetak for pleie av kulturlandskap og jordbruksproduksjon
  • Tilskudd direkte til landbruksforetak relatert til skog og bioenergi
  • Tilskudd til personer eller foretak i tilknytning til landbruk(sforetak) for etablering og utvikling av tjenester og andre næringer
  • Tilskudd til andre enn bønder for infrastruktur, kostnadssenkende- og inntektshevende tiltak. Dette fører til lavere kostnader på driftsmidler og billigere tjenester for landbruksforetakene
  • Tilskudd til andre enn landbruksforetak med formål å redusere råvarekostnader eller forbrukerpriser på landbruksprodukter. Dette fører til lavere kostnader eller høyere priser for landbruksforetakene.

Å gjøre en total fordeling av alle ordninger innenfor disse kategoriene har ikke vært mulig for departementet med den tiden som har stått til disposisjon. Nedenfor er det imidlertid gjort en verbal gjennomgang av de ulike postene med utgangspunkt i denne oppdelingen.

Post 50 LUF og Skadefondet:
En fordeling av LUF (post 50.11) må baseres på betydelig skjønn: Av innvilgningsrammen på 945 mill (bevilgning over budsjettet post 50.11 er 738,3 mill kr) kan man regne at 388 mill. kroner er knyttet mer eller mindre direkte til tradisjonell landbruksproduksjon. En mer utvidet definisjon basert på landbruksforetak som tilskuddsmottaker vil utgjøre vel 800 mill. kroner. Det vil si at knapt 150 mill. kroner av innvilgningsrammen går til andre tilskuddsmottakere enn landbruksforetak.

Midlene over skadefondet (50.12) går i sin helhet til landbruksforetak knyttet til landbruksproduksjon.

Post 70 Markedsregulering:
Av den foreslåtte bevilgningen på 201 mill. kroner går ikke noe direkte til landbruksforetak. 19 mill kroner går til markedstiltak som i det vesentlige er opplysningsvirksomhet for frukt og grønt samt kadaverhåndtering. Det resterende går til næringsmiddelbedrifter som tilskudd til RÅK og eksportrestitusjon. Dette bidrar til å sikre avsetningen og holde oppe prisene på norskproduserte landbruksprodukter.

Post 73 Pristilskudd
Av det totale forslag til bevilgning på post 73 på 2.077 mill kroner går underpostene 73.11-73.17 direkte til produsentene. Dette utgjør 1.360 mrd kroner. Frakttilskuddene, prisnedskriving av norsk korn og tilskudd til potetsprit utbetales i alt vesentlig til omsetningsledd, men vil komme tradisjonell landbruksproduksjonen til gode. Dette utgjør 640 mill kroner, eller resten av posten med unntak av tilskudd til matkorn som er en prisnedskriving av både norsk og importert matkorn (til produksjon av matmel) og utgjør 72 mill. kroner (forbrukersubsidie).

Post 74 Direkte tilskudd
Forslaget til bevilgning på denne posten er totalt 6.715 mill kroner, og går i sin helhet til landbruksforetak for produksjon av kulturlandskap og tradisjonelle landbruksprodukter.

Post 77 Utviklingstiltak
Den foreslåtte bevilgning er på vel 227 mill. kroner og går til organisasjoner og andre enn landbruksforetak for avlstiltak, forskning og veiledning, kvalitetstiltak som redusert bruk av plantevernmidler med mer, som igjen kommer til nytte for landbruket gjennom økte inntekter og reduserte kostnader.

Post 78 Velferdsordninger
Total bevilgning er foreslått til 1.609 mill. kroner. Post 78.11 og 78.12 tilskudd for kostnader til avløsning ved ferie og sykdom utgjør 1.240 mill. kroner og utbetales direkte til bønder. Finansiering av lav sats i folketrygden og sykepengeordningen på totalt 219 mill kroner er kollektiv finansiering gjennom interne omposteringer på statsbudsjettet.

Post 78.15 på 32 mill. kroner utbetales til kommuner som delfinansiering av landbruksvikarer.

Post 78.16 Tilskudd til tidligpensjon med 122 mill kroner går til bønder som har gått ut av næringen, men er en del av jordbruksavtalens ramme.

Spørsmål nr. 248:

”Hva er provenyet av det totale bidraget over statsbudsjettet til norsk jordbruksnæring hvis man inkluderer indirekte støtte, direkte støtte og skattefordeler?”

Svar:

Det fremgår ikke av spørsmålet hva som legges i ”indirekte støtte”. Siden det sies ”over statsbudsjettet” tolkes dette som at skjermingsstøtten ikke skal regnes med. Andre skatte- avgiftsrelaterte spørsmål ut over jordbruksfradraget er ikke regnet med.

Kap 1150 Jordbruksavtalen 11 581 mill kroner 1)
>Kap 4150 Jordbruksavtalen - 112 mill kroner
Jordbruksfradrag (proveny statsbudsjettet) 810 mill. kroner
Kap 5576 Miljøavgift plantevernmidler - 75 mill kroner

Sum landbruksstøtte 12 204 mill kroner 1)>
1) Samlet støtte over jordbruksavtalen

Spørsmål nr. 249:

”Det vises til eventuell omstillingsstøtte til Q-meieriene og til landbruksministerens tanke om å effektuere en slik støtte for budsjettet 2006 (ref. skr.spm. nr. 10 (2006-2007). På hvilket kapittel og post kan lik støtte bevilges?”

Svar:

Det vises til svaret på spørsmål 10 (2006/2007) der ble sagt:

”Skulle det komme en søknad fra selskapet, vil denne søknaden bli oversendt til behandling i det ordinære statlige virkemiddelapparatet – og i dette tilfellet primært til Innovasjon Norge. En eventuell søknad vil deretter måtte behandles ut fra de ordinære regler og retningslinjer som gjelder og med utgangspunkt i de midler Innovasjon Norge er tildelt, herunder fra Landbrukets Utviklingsfond, etter behandling i Stortinget.”

Med andre ord vil en slik støtte finansieres over de ordinære bevilgninger og ordninger som finansierer virksomheten til Innovasjon Norge.