Historisk arkiv

Svar på spm 25 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. provenyeffekten av å inkludere gruppene nevnt i tabell 4.9 i merverdiavgiftssystemet

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4770

Spørsmål nr. 25, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva vil provenyeffekten være av å ta hver av gruppene nevnt i tabell 4.9 i Nasjonalbudsjettet 2007 inn i merverdiavgiftssystemet med lav sats (8%)?"

Svar:

Provenyvirkningene av å ta enkelte områder som i dag er utenfor merverdiavgiftssystemet, inn i merverdiavgiftssystemet med null-sats kan anslås som i tabellen nedenfor når det innføres merverdiavgift med 8 pst. Ved at disse områdene kommer inn i mva-systemet vil virksomhetene også oppnå fradragsrett for merverdiavgift på anskaffelsene til bruk i avgiftspliktig virksomhet. Dette forklarer hvorfor provenyvirkningene er små ved en merverdiavgiftssats på 8 pst. av omsetningen.

Det må påpekes at det er stor usikkerhet knyttet til anslagene da en på grunn av manglende detaljinformasjon i enkelte tilfelle har lagt til grunn sjabloner med bakgrunn i mer generell informasjon. For eksempel på kultursektoren er det lite informasjon tilgjengelig som kan gi grunnlag for pålitelige provenyberegninger. Som omtalt i St. prp. nr 1 (2006-2007) Skatte-, avgifts- og tollvedtak vil Regjeringen nedsette et offentlig utvalg som skal vurdere merverdiavgiftsregelverket på kultur- og idrettsområdet. I en slik vurdering vil også provenyberegninger inngå i arbeidet.

Mill. kroner

Påløpt

Bokført

Undervisningstjenester og kjøreskoler

60

50

Konserter

10

8

Fornøyelsesparker, sirkus mv.

15

13

Billettinntekter til idrettsarrangementer

0

0

Tannhelsetjenester

-12

-10

Andre tjenester

15

13