Historisk arkiv

Svar på spm. 25 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 23.05.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

GIEK

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2773

Spørsmål nr. 25, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 23. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"I St.prp. nr 66 (2005-2006) varsler Regjeringen at den vil vurdere spørsmålet om garantirammen for GIEKs Alminnelige ordning i statsbudsjettet for 2007. Utviklingen i de langsiktige forpliktelsene i GIEK de siste år viser en klart økende forpliktelse. Samtidig vet vi at garantiordningen er viktig for eksportindustriens konkurransemulighet i et globalisert marked. Trange garantirammer kan dermed svekke norske bedrfiters mulighet til å få og påta seg nye oppdrag, spesielt store prosjekter. Hvilken rolle mener Regjeringen garantiordningen i regi av GIEK har for norsk eksportindustri og hvordan vurderer Regjeringen dagens garantiramme opp mot behovene i industrien?"

Svar:

"GIEK er et eksportfremmende tiltak som har som formål å fremme norsk eksport og investeringer i utlandet gjennom utstedelse av garantier på vegne av den norske stat i samsvar med de til enhver til gjeldende vedtak fattet av Stortinget og krav til balanse som settes i GIEKs vedtekter. Ordningen er et sentralt virkemiddel i arbeidet med å sikre at norsk eksportrettet næringsliv gode rammevilkår.

Av St.prp. nr 66 (2005-2006) framgår at rammeutnyttelsen under GIEKs alminnelige garantiordning ved utgangen av mars 2006 lå på ca. 28 mrd. kroner, og at det lå inne søknader for ca. 8,6 mrd kroner. Bildet har ikke endret seg vesentlig fra dette tidspunktet og fram til i dag. Rammeutnyttelsen og søknader til behandling ligger fortsatt på samme nivå.

Regjeringen vil i forbindelse med statsbudsjettet 2007 vurdere rammen for GIEKs alminnelige ordning på nytt."