Historisk arkiv

Svar på spm. 250 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Skatte- og avgiftsanslagene for 2007

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4857

Spørsmål nr. 250 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 13. oktober 2006 vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Jeg ber om en faglig og grundig vurdering rundt sannsynligheten for at skatteveksten som er lagt til grunn for 2007 er av strukturell art, og ikke midlertidig."

Svar:
Skatte- og avgiftsanslagene for 2007 tar utgangspunkt i reviderte anslag for 2006, der blant annet ny informasjon om utviklingen i innbetalte skatter og avgifter er innarbeidet. I tillegg er skatte- og avgiftsanslagene basert på de vekstforutsetninger for bl.a. sysselsetting, etterspørsel, lønninger og priser som er lagt til grunn i Nasjonalbudsjettet 2007. Det er også tatt hensyn til virkningene av forslaget til skatte- og avgiftsopplegg. Samlede skatter og avgifter til statskassen fra Fastlands-Norge anslås å utgjøre 583,9 mrd. kroner i 2007, en økning på 31,6 mrd. kroner eller 5,7 pst. fra anslag på regnskap for 2006.

Utviklingen i skatte- og avgiftsinntektene påvirkes av konjunktur­situasjonen. Skatteinntektene er forbigående høye i en høykonjunktur, og forbigående lave i en lavkonjunktur. Som ledd i beregningen av det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet korrigeres skatteinntektene for at konjunkturene avviker fra en normalsituasjon. Videre tas det hensyn til at også utbetalingene av ledighetstrygd avhenger av konjunktursituasjonen. De beregnede aktivitetskorreksjonene framgår av tabell 3.1 i Nasjonal­budsjettet 2007.

Det vil alltid være usikkerhet forbundet med beregninger som skiller mellom strukturelle og konjunkturelle endringer på budsjettet. Det metodiske grunnlaget for å aktivitetskorrigere er imidlertid svært likt det som benyttes i andre land og av OECD og EU. Til Revidert nasjonalbudsjett 2005 ble det laget en oppdatert dokumentasjon av beregningsopplegget for aktivitetskorreksjonene. Denne finnes på hjemmesiden til Finansdepartementet under norsk økonomi/temanotater og artikler.