Historisk arkiv

Svar på spm. 252 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innføre en tonnasjeskatteordning for skipsfarten på linje med den som eksisterer i Danmark

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4857

Spørsmål nr. 252, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 13.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er bokført og påløpt proveny av å innføre en tonnasjeskatteordning for skipsfarten på linje med den som eksisterer i Danmark? Det ønskes også tilsvarende tall i en sammenligning med den nye svenske modellen."

Svar:

Tonnasjeskatten i skipsfartsbeskatningen gir skatteinntekter i størrelsesorden 30 mill. kroner årlig. Dette tilsvarer om lag 0,6 pst. av driftsoverskuddet i rederinæringen. Satsene i den norske tonnasjeskatten tilsvarer gjennomsnittet av nivået i Danmark, Storbritannia og Nederland. Det legges til grunn at spørsmålet dreier seg om provenyet av å erstatte den norske modellen for utsatt beskatning av overskudd i skipseiende selskaper (rederiskatteordningen) med en modell med fullt fritak, som i praksis tilsvarer den danske og svenske modellen.

Provenyvirkningen av å erstatte den norske rederiskatteordningen med en modell med fullt fritak, vil på svært usikkert grunnlag gi et årlig provenytap på drøyt 50 mill. kroner. Det er sett bort fra den latente skatteplikten på akkumulerte overskudd i selskapene innenfor ordningen. I beregningene er det lagt til grunn gjennomsnittlig driftsoverskudd og gjennomsnittlig utbytteutbetalinger for årene 2001 til 2004. Det er forutsatt at overskudd fra finansielle poster og annet overskudd som ikke kan knyttes til drift av skipsfartsvirksomheten i selskapene, fortsatt skal være skattepliktig.