Historisk arkiv

Svar på spm 257 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 12.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Avgiftsberegning for biler uten CO2-utslipp

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4825

Spørsmål nr. 257, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 12.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"En del biler som ikke i utgangspunktet er beregnet for det europeiske markedet er ikke oppgitt med CO2-spesifikasjon. Hvordan beregnes avgiftene for denne type biler etter det nye avgiftssystemet?

Hvordan vil eksempelvis avgiften beregnes for en Chevrolet Suburban/GMC Youkon XL 1997 modell som importeres til Norge i 2007. Bilen kan også nyttes til bioetanol? Motoren er en V8, men går bare på fire sylindere på landevei, og er altså miljøvennlig. Er dette noe som tas høyde for i avgiftssystemet slik det nå er utformet?"

Svar:
I St.prp. nr. 1 (2006-2007 ) Skatte-, avgifts- og tollvedtak er det på side 59 beskrevet hvordan engangsavgiften skal beregnes etter det nye systemet:

”Engangsavgiften beregnes på bakgrunn av de kjøretøytekniske dataene som framgår av typegodkjenning eller enkeltgodkjenning av motorvognen, jf. engangsavgiftsforskriften § 3-1 første ledd. Dette vil også gjelde ved fastsettelse av den delen av engangsavgiften som knytter seg til CO 2-utslippet. Ved godkjenning av personbiler skal det legges fram underlag fra fabrikant eller uavhengig laboratorium som viser drivstofforbruk og CO 2-utslipp, slik dette skal måles i henhold til Rådsdirektiv 80/1268 EØF med senere endringer. Dette følger av forskrift 4. oktober 1994 nr. 918 om tekniske krav og godkjenning av kjøretøy, deler og utstyr (kjøretøyforskriften) kapittel 49. Opplysningen om CO 2-utslipp legges inn i det sentrale motorvognregisteret. Ifølge Rådsdirektiv 80/1268 EØF, skal måling av CO 2-utslipp skje etter flere testsykluser, herunder en syklus som skal simulere utslipp ved blandet kjøring. Det er CO 2-utslipp målt etter denne testsyklusen som legges inn i motorvognregisteret, og som følgelig vil danne grunnlaget for avgiftsberegningen.

For en del kjøretøy oppgis det ikke CO 2-utslipp. Dette gjelder bl.a. de fleste vare- og lastebiler og eldre, bruktimporterte biler. I tillegg spesialimporteres det en del kjøretøy som ikke er produsert for det europeiske markedet, og som er testet etter en annen testsyklus. For slike kjøretøy vil de oppgitte CO 2-utslippene ikke være sammenliknbare med målinger for biler produsert for det europeiske markedet.

Departementet har vurdert flere alternative løsninger på dette problemet og har kommet til at det er hensiktsmessig å beholde slagvolum som beregningsgrunnlag for disse kjøretøyene. Det er skilt mellom bensin- og dieselkjøretøy, jf. forslag til vedtak § 2.”

På sidene 60-61 er problemstillingen knyttet til kjøretøy som kan bruke biodrivstoff omtalt:

”Engangsavgiften beregnes i dag utelukkende ut fra tekniske kriterier som framgår av det enkelte kjøretøys typegodkjenning, og som ligger lagret i det sentrale motorvognregisteret. Selve fastsettelsen er automatisert, og skjer ved at avgiftsfastsettelsessystemet henter grunnlagsdata fra motorvognregisteret. Dette vil være tilfellet også etter en omlegging til CO 2-komponent. Det er CO 2-utslippene ved bruk av vanlig bensin og diesel som framgår av motorvognregisteret, og som vil bli lagt til grunn for avgiftsfastsettelsen. I typegodkjenningen som ligger til grunn for motorvognregisteret, framgår det f.eks. ikke om kjøretøyene også kan benytte høyinnblandet biodrivstoff (såkalte «flexi-fuel-biler»). Det er dermed ikke mulig å innpasse en særlig avgiftsmessig behandling av slike kjøretøy i det ordinære opplegget for å fastsette avgiften.Omleggingen til CO 2-komponent kan derfor gi uheldige utslag for enkelte kjøretøy som kan benytte høyinnblandet biodrivstoff sammen med konvensjonelt drivstoff. Eksempelvis kan biler som kan benytte høyinnblandet bioetanol (E85), forbruke mer drivstoff enn vanlige bensinmotorer, og således komme dårligere ut av omleggingen enn ordinære bensinbiler. På den annen side gir bruk av E85 motoren høyere effekt, og kjøretøyet blir ikke belastet med avgift for denne effektøkningen. Regjeringen har allerede lagt forholdene til rette for disse bilene ved at E85 ikke er omfattet av drivstoffavgifter i det hele tatt. De nærmeste årene er det antatt at tilgjengeligheten av E85 likevel vil være begrenset. I praksis innebærer dette at E85-bilene vil benytte vanlig bensin som drivstoff.

I et nytt framtidig kjøretøyregister vil det ligge til rette for å innarbeide mer informasjon om kjøretøyenes drivstoffteknologi, slik at en i framtiden kan motvirke eventuelle uheldige utslag for blant annet E85-bilene. Dersom slik informasjon skal kunne innarbeides i det nye registeret, må produsenter og importører samarbeide med myndighetene om å innarbeide informasjon om kjøretøyenes drivstoffteknologi.”

For et kjøretøy som ikke har oppgitt CO 2-utslipp slik det følger av kjøretøyforskriften, skal altså engangsavgiften beregnes etter vekt, slagvolum og effekt. Det er ikke lagt opp til noen særbehandling av kjøretøy som kan bruke biodrivstoff.