Historisk arkiv

Svar på spm 258 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 12.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. totalkostnaden for offentlig sektor i 2007

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4825

Spørsmål nr. 258, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 12.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"En utfordring ved statsbudsjettet er at finansieringen av viktige velferdsoppgaver som skole og eldreomsorg er spredt utover flere departementer, flere av stortingets fagkomiteer, samt et utall kapitler og poster i statsbudsjettet. Kan finansministeren svare på hva totalkostnaden for offentlig sektor blir i 2007 til å drifte henholdsvis forsvar, politi, rettsvesen, infrastruktur, skole/utdannelse, barnehager, kollektivtransport, helse/sykehus, eldreomsorg og trygdeordninger/sosialt sikkerhetsnett? Det er ønskelig at Finansdepartementet tar med alle kostnader, også kommunale, fylkeskommunale, statlige, bruk av frie midler, osv."

Svar:

Statsbudsjettets inndeling i kapitler og poster følger av § 4 i bevilgningsreglementet hvor det heter at hvert kapittel skal inneholde en eller flere utgifts- eller inntektsposter som gjelder samme formål og at postene skal inndeles etter art. Det følger av dette at bevilgninger til spesifikke formål vil bli budsjettert på ulike poster. Samtidig vil det innenfor et formål kunne være behov for å dele bevilgningene inn i flere budsjettkapitler. Videre vil også enkelte formål være sektorovergripende slik at flere departementsområder omfattes.

Kommunesektoren aktiviteter finansieres i hovedsak med skatteinntekter og rammeoverføringer fra staten. Sektoren mottar også øremerkede tilskudd over statsbudsjettet, og har i tillegg inntekter fra blant annet gebyrer. Den økonomiske virksomheten i kommunene styres i første rekke gjennom de inntektsrammene Stortinget fastsetter. Prioriteringene innenfor rammene er opp til kommunene og fylkeskommunene, men de må holde seg innenfor de lover og regler som gjelder for de ulike kommunale ansvarsområdene og for den kommunale økonomiforvaltningen.

Det følger av omtalen ovenfor at det ikke kan gis en samlet oversikt over forventede utgifter i 2007 fordelt på de ulike formålene som er nevnt i spørsmålet. I statistikk for offentlig forvaltnings inntekter og utgifter som utgis av Statistisk sentralbyrå, fremkommer historiske tall for offentlig forvaltnings utgifter etter formål, jf. vedlegg.