Historisk arkiv

Svar på spm 26 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Arveavgift

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4770

Spørsmål nr. 26, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva vil provenyeffekten være dersom krav om arveavgift endres ved generasjonsskifte i familieeide bedrifter fra og med 1.1.2007 slik at avgiftsplikten bortfaller i en 10 års periode samtidig som avgiftskravet nedskrives med 1/10 hvert år dersom bedriften drives videre av neste generasjon?"

Svar:
Spørsmålet forstås dit hen at det skal være avgiftsfritak ved generasjonsskifte i familieeide bedrifter. Hvis bedriften avvikles innenfor en ti års periode, skal det imidlertid svares en avgift som er redusert med en tidel for hvert år bedriften har vært drevet videre.

Med et slikt regelverk vil vi anta at arvemottaker vil strekke seg langt for å unngå at bedriften avvikles i løpet av tiårsperioden. Det legges derfor til grunn at avgiftsprovenyet fra slik avvikling vil være ubetydelig. Provenytapet av et tiltak som skissert ovenfor antas derfor å være tilnærmet det samme som ved fritak for avgift ved generasjonsskifte i familieeide bedrifter.

Arveavgiftsstatistikken gir ikke svar på hvordan de enkelte arveloddene er sammensatt. Det skyldes at statistikken bygger på skatteetatens saksbehandlersystem, som er utviklet med avgiftsberegning for øye. Statistikken kan derfor være mangelfull for analyseformål.

Heller ikke Arveavgiftsutvalgets utvalgsundersøkelse, som er nærmere omtalt i NOU 2000:8 Arveavgift, kapittel 5, gir noe godt grunnlag for å anslå provenytap ved at aksjer og eierandeler i familieeide bedrifter unntas fra arveavgift. Det har dessuten gått en del tid siden utvalgsundersøkelsen ble gjennomført, og dette innebærer ytterligere usikkerhet når det gjelder anslag for 2007. Basert på utvalgsundersøkelsens tall for generasjonsskiftenes andel av samlet antall arv- og gavemeldinger (3 pst.), samt skjønnsmessig anslag på tilpasninger ved en slik regelendring, kan påløpt provenytap i 2007 på svært usikkert grunnlag anslås til om lag 140 mill. kroner.

Den bokførte virkningen av å endre avgiften på arv og gaver blir trolig svært lav det året omleggingen gjennomføres. Det skyldes bl.a. at fristen for å betale avgift på arv er tolv måneder etter rådighetstidspunktet.