Historisk arkiv

Svar på spm 27 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Tiltak som styrker verdiskapning

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 27, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Jeg ber om en oversikt over alle tiltak fra Regjeringen for 2006 og 2007 respektivt som bidrar til å styrke verdiskapingen."

Svar:
Oversikten er begrenset til de mer vesentlige tiltakene som bidrar til å styrke verdiskapingen for økonomien som helhet når man tar hensyn også til virkninger på miljøet.

Statsbudsjettet for 2006

  • Regjeringen har ført en ansvarlig og forutsigbar budsjettpolitikk basert på handlingsregelen, og la opp til samme bruk av oljeinntekter i 2006 som foreslått av Bondevik II-regjeringen. Handlingsregelen skaper forutsigbarhet om innfasing av oljeinntektene i norsk økonomi. Det legger til rette for å unngå unødige utslag i kronekursen og dermed i inntjeningen for de bedriftene som konkurrerer i internasjonale markeder.
  • I skatteopplegget for 2006 fulgte Regjeringen opp hovedtrekkene i reformen av inntektsbeskatningen, samtidig som fordelingsprofilen i budsjettet ble styrket sammenliknet med Bondevik II-regjeringens forslag. Inntektsbeskatningen er i store trekk i tråd med både Skatteutvalgets forslag og Bondevik II-regjeringens forslag. Det bidrar til økt skattemessig likebehandling, bedre ressursbruk og trygging av velferden. Et skattesystem som er basert på gode økonomiske prinsipper, og som har støtte fra et bredt politisk flertall, vil bidra til å sikre stabile og forutsigbare rammebetingelser for næringsvirksomhet i Norge.
  • Transport er viktig for næringslivet. Vei og jernbane ble styrket med om lag 0,4 mrd. kroner i forhold til Bondevik II-regjeringens forslag.
  • Den sterke satsingen på forskning og utvikling ble opprettholdt med en samlet vekst i forskningsbevilgningene på 1,4 milliarder kroner i forhold til 2005. I tillegg ble ordningen med skattefradrag for bedriftenes kostnader til forskning og utvikling (Skattefunn) videreført.
  • Regjeringen har ført en mer aktiv arbeidsmarkedspolitikk, for bl.a. å motvirke utstøting fra arbeidslivet, og bevilget 217 mill. kroner til flere arbeidsmarkedstiltak. Samlet sett er det lagt opp til 12 500 plasser under ordinære arbeidsmarkedstiltak som gjennomsnitt for 2006, fordelt på 14 000 plasser i første halvår 2006 og 11 000 plasser i andre halvår.

Statsbudsjettet for 2007

  • Regjeringen legger opp til å holde bruken av oljeinntekter på et nivå som understøtter en fortsatt balansert utvikling i norsk økonomi, i overensstemmelse med de rammene handlingsregelen setter. Forslaget til statsbudsjett for 2007 innebærer et strukturelt underskudd på 71 mrd. kroner. Bruken av oljepenger er dermed om lag på linje med forventet realavkastning av kapitalen i Statens pensjonsfond – Utland, etter flere år med betydelig merbruk.
  • Differensiert arbeidsgiveravgift gjeninnføres med ny ordning. I privat sektor vil den nye ordningen samlet omfatte mer enn 90 pst. av avgiftsfordelen i ordningen før omleggingen i 2004.
  • Vei og jernbane får økte bevilgninger med 2,1 mrd. kroner i forhold til saldert budsjett for 2006.
  • Forskning og utvikling er fortsatt prioritert. I forslaget til statsbudsjett for 2007 anslås de samlede FoU-bevilgningene til om lag 16,3 mrd. kroner, noe som innebærer en vekst på knapt 0,9 mrd. kroner fra saldert budsjett 2006. Medregnet budsjettforslaget for 2007 har Regjeringen så langt styrket forskningsbevilgningene over statsbudsjettet med om lag 2,3 mrd. kroner. Dette tilsvarer en samlet realvekst som anslås til om lag 1,4 mrd. 2007-kroner.
  • For å sikre framtidig vekst i de offentlige forskningsmidlene foreslår Regjeringen å øke kapitalen i Fondet for forskning og nyskaping med 10 mrd. kroner til 60 mrd. kroner. Med den renten som er i dag, vil dette gi en økt avkastning på om lag 440 mill. kroner i 2008.
  • Økte bevilgninger til næringsrettet forskning. Det foreslås om lag 1,8 mrd. kroner til næringsrettet forskning over Nærings- og handelsdepartementets budsjett, en økning på 170 mill. kroner i forhold til 2006.
  • Skattefunn videreføres, samtidig som Regjeringen foreslår tiltak for en bedre økonomistyring av ordningen.
  • Videreføring av den kraftige satsingen på innovasjon. I 2006-budsjettet ble samlede tilskudd til Innovasjon Norges ordinære utadrettede virksomhet økt med over 300 mill. kroner. Regjeringen viderefører denne satsingen i 2007.
  • Bedre vilkår for norsk eksportindustri gjennom utvidede garantirammer under GIEK. Regjeringen foreslår å øke garantirammen for Alminnelig garantiordning fra 40 mrd. kroner til 50 mrd. kroner. Rammen for U-landsordningen foreslås utvidet fra 1,5 til 2,1 mrd. kroner.
  • Regjeringen legger til rette for en aktiv og målrettet arbeidsmarkedspolitikk i 2007. Samlet sett foreslås det et gjennomsnittlig tiltaksnivå på 11 800 plasser under ordinære arbeidsmarkedstiltak i 2007. Prioriterte grupper vil være ungdom, langtidsledige og innvandrere. For å mobilisere arbeidskraftressurser som står utenfor det ordinære arbeidsmarkedet, foreslås det å styrke den arbeidsrettede innsatsen overfor yrkeshemmede til 28 000 plasser under spesielle arbeidsmarkedstiltak for yrkeshemmede. Dette er 700 flere plasser enn det som er planlagt i andre halvår 2006. Det foreslåtte nivået på arbeidsmarkedstiltakene i 2007 innebærer en styrking av den arbeidsrettede innsatsen mot fattigdom og for integrering og inkludering av innvandrere.
  • Regjeringen foreslår å bevilge 10 mill. kroner til tiltak for å styrke arbeidet med å rekruttere arbeidskraft fra utlandet. Tiltakene skal bidra til å avhjelpe mangelen på arbeidskraft som har oppstått i enkelte bransjer og næringer.
  • Nærings- og handelsdepartementet har igangsatt et omfattende prosjekt for kartlegging av bedriftenes administrative kostnader ved etterlevelse av informasjonskrav. Prosjektet tar sikte på en totalkartlegging av informasjonskravene i norsk næringsregelverk, og skal gi et bedre beslutningsgrunnlag for å utforme tiltak som reduserer næringslivets administrative kostnader. Kartleggingen skal være gjennomført i løpet av september 2007. Etter at totalkartleggingen er ferdigstilt, vil Regjeringen legge fram en helhetlig tiltaksplan for reduksjon av næringslivets administrative kostnader ved etterlevelse av informasjonskrav.
  • Endringer i gebyrer som er satt høyere enn de faktiske kostnadene ved å produsere tjenestene, inngår i skatte- og avgiftsopplegget for 2007. De første stegene for å redusere overprisede gebyrer til kostnadsriktig nivå tas i statsbudsjettet for 2007 ved å redusere gebyrene for tvangsforretninger og gebyrene som kreves inn av Statens vegvesen.