Historisk arkiv

Svar på spm. 270-273 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 16.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

NVE

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4874

Spørsmål nr. 270, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er gjennomsnittlig behandlingstid pr. i dag i Norges Vassdrags- og energidirektorat for søknader om konsesjon til henholdsvis vindkraftanlegg, mikrokraftverk (< 0,1MW), minikraftverk (< 1MW) og småkraftverk (< 10MW)?"

Spørsmålet er forelagt Olje- og energidepartementet som har gitt følgende svar:

"Det foreligger ikke statistikk for gjennomsnittlig behandlingstid for konsesjonssøknader i NVE. Konsesjonsbehandlingen er en dynamisk prosess i flere steg. Tidsbruken, både fra konsesjonssøker og konsesjonsmyndighetens side, varierer mye fra sak til sak.

Behandlingstiden i NVE for vindkraftsøknader er minimum 12-15 måneder, men varierer betydelig mellom prosjekter, avhengig av konfliktgrad, prioriteringer og samkjøring av søknader, kommunens planbehandling, eventuelle innsigelser, og pågangen av søknader. Først skal melding på høring før uttalelser oppsummeres og program for konsekvensutredning fastsettes. Etter at konsesjonssøknad med konsekvensutredning er utarbeidet av tiltakshaver sender NVE også disse på høring. Ofte må tilleggsopplysninger etterspørres og ny høring foretas før NVEs sluttbehandling kan igangsettes. I tillegg til nevnte trinn i konsesjonsbehandlingen vedtok Bondevik II regjeringen å innføre tematiske konfliktvurderinger for vindkraftanlegg innen temaene miljø og kulturminner, reindrift og forsvaret, jf. St.meld. nr. 11 (2004-2005) Sametingets virksomhet i 2003. Denne ordningen er nå innført og våren 2006 var tematiske konfliktvurderinger av 19 søkte og 48 meldte vindkraftprosjekter på høring. Ordningen vil nå bli evaluert.

Det er ikke naturlig å skille mellom mikro-, mini- og småkraftverk når det gjelder anslag for NVEs tidsbruk på konsesjonsbehandling. Det er mange andre egenskaper ved tiltaket enn effekten på installert turbin som påvirker tidsforbruket. Dog er de fleste små vannkraftverk som vurderes som ikke-konsesjonspliktige i henhold til vannressursloven under 1 MW. NVE regner vanligvis cirka 1 år som normal behandlingstid for konsesjonssøknader om små vannkraftverk. Behandlingstiden varierer, avhengig av blant annet konfliktgrad, privatrettslige forhold, kommunens planbehandling og pågangen av søknader. Konsesjonsbehandlingsprosessen for små vannkraftverk inkluderer kvalitetssikring av søknaden, høring, foreleggelse av høringsuttalelser for tiltakshaver og eventuelle tilleggsundersøkelser.

Både for vindkraftanlegg og små vannkraftverk avhenger behandlingstiden også av om NVEs vedtak påklages."

Spørsmål nr. 271, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Forventer Regjeringen noen endring i gjennomsnittlig behandlingstid for konsesjonssøknader i Norges Vassdrags- og energidirektorat som følge av budsjettforslaget for 2007?"

Spørsmålet er forelagt Olje- og energidepartementet som har gitt følgende svar:

"I statsbudsjettet for 2007 er det forutsatt at NVE skal prioritere konsesjonsbehandling og arbeid knyttet opp mot forsyningssikkerhet. Dette innebærer at saksbehandlerkapasiteten skal økes.

I tillegg har NVE det siste året gjennomført flere tiltak for å forenkle og effektivisere konsesjonsprosessene sine, blant annet gjennom utlegging av veiledningsmateriell og søknadsmaler for små vannkraftverk på internett. Den interne saksbehandlingen vil også i 2007 være gjenstand for effektiviseringstiltak.

Hvorvidt gjennomsnittlig saksbehandlingstid vil gå ned som følge av budsjettforslaget for 2007, vil blant annet avhenge av antallet nye meldinger og konsesjonssøknader innen småkraft, vindkraft og kraftlinjer, samt disse prosjektenes kompleksitet og konfliktgrad."

Spørsmål nr. 272, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvor mye mer ressurser er det nødvendig å bevilge til Norges vassdrags- og energidirektorat for å halvere gjennomsnittlig behandlingstid for liggende konsesjonssøknader for henholdsvis vindkraftanlegg, mikrokraftverk, minikraftverk og småkraftverk?"

Spørsmålet er forelagt Olje- og energidepartementet som har gitt følgende svar:

"Gitt alle de ulike faktorer som påvirker tidsbruken innen konsesjonsbehandlingsprosessen, finnes det ingen enkel formel for hvor mye mer ressurser det er nødvendig å tilføre for å halvere behandlingstiden. Store deler av den tid som medgår i konsesjonsbehandlingen er en følge av lovfastsatte krav til konsekvensutredninger og konsesjonssøknader, og til høring av samtlige berørte parter og interesser innenfor fastsatte høringsfrister.

Grunnet den svært store økningen i pågangen av konsesjonssøknader er behandlingstiden nå lenger enn ønsket. Tiltak for å effektivisere saksbehandlingen og øke NVEs saksbehandlingskapasiteten er derfor igangsatt og vil bli fulgt opp i 2007, jf. svar på spørsmål nr. 271.

Et ensidig fokus på å redusere behandlingstiden ville imidlertid ikke være et forsvarlig forvaltningsregime. Utbygging av alle typer anlegg for energiproduksjon medfører naturinngrep og er ofte omstridt. I konsesjonsbehandlingen skal alle sider av saken vurderes og alle interesser skal bli hørt. Dette tar tid og krever ressurser. Vi må være sikre på at beslutningene som treffes baseres på helhetlige vurderinger, og står seg for ettertiden. Regjeringen er derfor i ferd med å gjennomføre tiltak for å styrke beslutningsgrunnlaget; gjennom retningslinjer for saksbehandling og regional planlegging, og gjennom regional samordnet konsesjonsbehandling."

Spørsmål nr. 273, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvor mye mer ressurser er det nødvendig å bevilge til Norges Vassdrags- og energidirektorat for å redusere maksimal behandlingstid for liggende konsesjonssøknader for vindkraftanlegg, mikrokraftverk, minikraftverk og småkraftverk til henholdsvis 1 år, 6 mnd. og 3 mnd.?"

Spørsmålet er forelagt Olje- og energidepartementet som har gitt følgende svar:

"Det vises til svar på de tre foregående spørsmål. Et ensidig fokus på å redusere NVEs behandlingstid for konsesjonssøknader ville ikke være et forsvarlig forvaltningsregime. Det kreves tid og ressurser for å gjennomføre forsvarlige, helhetlige vurderinger og involverende prosesser som inkluderer konsekvensutredninger, høringer, folkemøter, befaringer etc. innenfor lovfastsatte krav som beskrevet i spørsmål nr. 270. Konfliktgrad, kompleksitet og behov for koordinering med vurdering av andre søknader i samme område varierer fra sak til sak. Regjeringen har derfor ingen planer om å innføre noen fast maksimal behandlingstid for konsesjonssøknader."