Historisk arkiv

Svar på spm. 272 fra Finanskomiteen/FRPs fraksjon av 16.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Provenyet, redusere avtrappingssatsen for pensjonister

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4873

Spørsmål nr. 272, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 16.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er provenyet av å redusere avtrappingssatsen for pensjonister i forbindelse med skattebegrensningsregelen fra 55 pst. til 28 pst.?"

Svar:

Skattebegrensningsregelen skal begrense skatten for pensjonister m.fl. som har lave og midlere inntekter og formuer. Regelen virker slik at nettoinntekt under en viss nettoinntektsgrense er skattefri, mens skatten på inntekter over dette nivået avtrappes til ordinære skatteregler med en sats på 55 pst. De som befinner seg i avtrappingsintervallet, får redusert skatt i forhold til om de hadde blitt skattlagt etter ordinære regler. Med Regjeringens forslag for 2007 begynner enslige pensjonister å betale skatt etter ordinære skatteregler ved en bruttoinntekt på 222 600 kroner forutsatt at de ikke har nettoformue over 200 000 kroner, og at de bare har standardfradrag.. De har da en marginalskatt på 31 pst. En ”avtrappingssats” på 28 pst. vil derfor ikke være tilstrekkelig høy til at skatten med skattebegrensningsregelen gradvis ville nærme seg skatten etter ordinære skatteregler. En slik sats ville innebære at alle med en ytelse som kvalifiserer til bruk av skattebegrensningsregelen, får skattebegrensning, noe som i realiteten ville innebære et nytt skattesystem som gjaldt de fleste trygdede. Provenytapet ved dette er beregnet til om lag 13 mrd. kroner påløpt og drøyt 10 mrd. kroner bokført i 2007.

Provenytapet er beregnet med Statistisk sentralbyrås skattemodell, LOTTE. Datagrunnlaget i LOTTE bygger på Inntekts- og formuesundersøkelsen for 2004 (IF-2004), som gir informasjon om sammensetningen av inntekt og formue for et utvalg skattytere i 2004. Datagrunnlaget er framskrevet til 2007. Beregningene kan være usikre bl.a. fordi IF-2004 ikke omfatter alle skattyterne, og fordi datamaterialet er sjablonmessig framskrevet. Det er ikke tatt hensyn til tilpasninger som følge av omleggingene. Det er blant annet grunn til å tro at en så gunstig skattlegging av pensjonsinntekt ville redusert arbeidstilbudet. Det ville økt provenytapet. Dessuten ville offentlige budsjetter blitt belastet med økte trygdeutbetalinger.