Historisk arkiv

Svar på spm. 275-278 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 16.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

CO2

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4874

Spørsmål nr. 275, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva vil de totale rensekostnadene for rensing av CO2- utslipp fra gasskraftverket på Kårstø fra utgangen av 2009 være, fordelt på totale investeringer frem til renseanlegget er helt ferdig i 2009, og årlige driftskostnader, inkludert evt. redusert virkningsgrad ved gasskraftverket, etter at renseanlegget er på plass?"

Spørsmålet er forelagt Olje- og energidepartementet som har gitt følgende svar:

"En rekke miljøer har arbeidet med anslag på kostnadene ved rensing og deponering fra gasskraftverk. Anslagene og forutsetningene som benyttes for disse varierer. En nødvendig del av forarbeidet knyttet til renseanlegget på Kårstø er å sikre mer forpliktende anslag fra aktuelle leverandører når det gjelder kostnader og tidsløp for konkret prosjektering, utbygging og drift av et renseanlegg. På bakgrunn av dette ble NVE tidlig i 2006 bedt om å innlede en prosess med leverandørene for å kartlegge hvilke betingelser som kan gis for et renseanlegg tilpasset Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø. Leverandørene arbeider i disse dager med konseptstudier. En rapport fra NVE ventes ferdig i løpet av 2006.

Dette arbeidet vil klargjøre bedre kostnadsanslagene både med hensyn til investeringer og drift og det er derfor ikke naturlig å gi noen anslag på disse kostnadene før etter at NVE har avlagt sin rapport."

Spørsmål nr. 276, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva vil de årlige utslippene av CO2 fra gasskraftverket på Kårstø være uten rensing?"

Spørsmålet er forelagt Olje- og energidepartementet som har gitt følgende svar:

"Årlige utslipp av CO2 fra kraftverket til Naturkraft på Kårstø er i den opprinnelige konsesjonssøknaden beregnet til om lag 1 120 000 tonn/år. Naturkraft har senere søkt om en endring av denne i forbindelse med at standardstørrelsen på turbiner har økt fra 350 til 430 MW. Denne utvidelsen ville ifølge Naturkraft bety at CO2 utslippene vil øke med om lag 10 prosent. Med utgangspunkt i konsesjonssøknadene ville altså utslippene kunnet komme opp i om lag 1 230 000 tonn CO2/år ved full brukstid på kraftverket. I Naturkrafts konsesjonssøknad og søknad om forlenget konsesjon er det lagt til grunn en brukstid på om lag 8 000 timer i året."

Spørsmål nr. 277, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er forventet nåverdi for gasskraftverket på Kårstø, hhv. med og uten rensing av CO2?"

Spørsmålet er forelagt Olje- og energidepartementet som har gitt følgende svar:

"Gasskraftverket på Kårstø bygges av Naturkraft. Investeringer i ny produksjonskapasitet blir foretatt på bakgrunn av aktørenes vurderinger av lønnsomheten i prosjektet. Lønnsomheten i det enkelte prosjekt vil avhenge av en rekke forhold, som utviklingen i brenselpriser, kraftpriser og rammebetingelser for øvrig. Olje- og energidepartementet har ikke innsikt i de kommersielle avtaler Naturkraft har inngått og har derfor ikke mulighet til å gi noen anslag på forventet nåverdi for gasskraftverket på Kårstø uten rensing.

Når det gjelder kostnader forbundet med rensing av CO2 fra kraftverket på Kårstø vises det til svar på spørsmål nr. 275."

Spørsmål nr. 278, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Da Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) høsten 2005 la frem sin rapport om rensing av CO2 fra gasskraftverk (Rapport nr. 20-2005), konkluderte direktoratet, i følge Dagens Næringsliv 1. november 2005, med at ”CO2 -rensing fra bare ett gasskraftverk blir svimlende ulønnsomt”. NVE mente at ”småskala”-CO2-håndtering, slik som håndtering av utslippene fra Kårstø, ville bli ekstra ulønnsomt. Deler Regjeringen denne oppfatningen fra deres fagdirektorat på området? Hvis ikke, hvilke andre opplysninger og beregninger enn de NVE bygger på er det Regjeringen legger til grunn?"

Spørsmålet er forelagt Olje- og energidepartementet som har gitt følgende svar:

"Det er laget en rekke rapporter som omhandler mulighetene for CO2-håndtering i Norge. De ulike rapportene varierer imidlertid både når det gjelder tilnærmingsmåte, forretningsmodell og resultater. Det er derfor vanskelig å trekke entydige konklusjoner fra disse rapportene.

Når det gjelder kostnadene for et renseanlegg på Kårstø vises det til svar på spørsmål nr. 275."