Historisk arkiv

Svar på spm. 276 fra Finanskomiteen/FRPs fraksjon av 16.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Proveny, doble taxfree kvoten

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4873

Spørsmål nr. 276, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 16.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er provenyet av å doble taxfree kvoten? Hva er provenyet av å innføre samme taxfree-kvote som i EU?"

Svar:

Dobling av taxfree-kvote

Det antas her at spørsmålet gjelder kvoter for avgiftsfri innførsel av alkohol og tobakk. Det antas videre at kvoteendringen berører både taxfree handel på flyplasser og utenlandsferger mv. og grensehandel.

Gjeldende kvoter for avgiftsfri import av alkoholholdige drikkevarer og tobakk er:

  • 1 liter drikk med alkoholstyrke over 22 til og med 60 volumprosent og 1,5 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent, eller 3 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent.
  • 2 liter øl med alkoholstyrke over 2,5 volumprosent, eller annen drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 4,7 volumprosent.
    Dette betyr at man f.eks kan ta med 5 liter øl dersom man ikke medbringer andre alkoholholdige drikkevarer.
  • 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer

Det er vanskelig å gi presise anslag for hvordan en kvoteutvidelse vil påvirke innenlands avgiftspliktig omsetning og statens inntekter fra særavgifter på alkohol og tobakk. Erfaringene fra for eksempel Sverige kan tyde på at avgiftsinntektene fra brennevin er mer følsomme overfor kvoteendringer enn inntektene fra vin og øl. Det er imidlertid usikkert hvordan utslaget for Norge kan tenkes å være.

I forbindelse med utvidelse av vinkvoten med 50 prosent i sommer ble det i beregningene lagt til grunn at import av vin ville øke med 30 prosent, altså med 6/10 av kvoteutvidelsen. Videre ble det antatt at innenlands avgiftspliktig omsetning ville avta med samme beløp som økningen i grensehandel og taxfree handel, i norske kroner, dvs. at husholdningenes utgifter til nevnte varer ville forbli uendret, for innenlands omsetning og handelslekkasje under ett.

Under forutsetningene ovenfor er det beregnet at provenytapet av å doble taxfree-kvotene for alkohol og tobakk fra 1. januar 2007 kan utgjøre om lag 1,3 mrd. kroner påløpt og om lag 1,2 mrd. kroner bokført for 2007.

Innføring av taxfree-kvoter som i EU

Taxfree-ordningen er avskaffet mellom EU-land, og reglene for avgiftsfri innførsel til EU-området fra land utenfor avviker svært lite fra norske regler.

Det antas derfor at det er grensehandel som her har størst interesse. Det er i EU laget veiledende regler for tillatt medbrakt (avgiftsbelagte) mengder mellom EU-land. Disse veiledende regler er som følger:

  • Brennevin 10 liter
  • Vin 90 liter
  • Øl 110 liter
  • Tobakk 800 sigaretter (eller 1 kg røyketobakk)

Dette er en såpass kraftig økning av kvotene at en neppe kan benytte beregningsmetoden som er benyttet ovenfor. Det er svært vanskelig å si noe sikkert om hvordan for eksempel norske husholdninger ville tilpasse seg disse reglene, hvor ofte de ville dra på handletur til andre land, og hvor mye de ville handle hver gang.

Danmark, Finland og Sverige økte sine innførselskvoter til EU-kvoter fra 1. januar 2004. Svenskene erfarte en nedgang i salget på Systembolaget fra 2003 til 2004, og samtidig en beregnet økning i husholdningenes egenimport (grensehandel mv). I Sverige var egenimporten stor også i 2003, før kvoteutvidelsen. Mht. brennevin var husholdningenes egenimport litt større enn salget på Systembolaget både i 2004 og 2005. Provenyet fra alkohol gikk ned med 5 – 10 prosent fra 2003 til 2004.

Det opplyses fra Sverige at det er vanskelig å fastslå virkninger av kvoteutvidelsen. Dette skyldes bl.a. at det samtidig med kvoteutvidelsen ble foretatt avgiftsreduksjoner i Danmark og Finland.

Det er tenkelig at en slik kvoteutvidelse kunne medføre at norske myndigheter måtte vurdere å redusere avgiftssatsene en god del for å unngå for mye handelslekkasje. I svar på spørsmål nr. 4 av 6. 10. 2006 fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon er det opplyst at en nedsettelse av avgifter på alkohol og tobakk til svensk nivå ville bety et provenytap på i størrelsesorden 7 mrd. kroner påløpt for 2007. Det kan ellers nevnes at nordmenns forbruk av alkohol og tobakk vil øke meget betydelig ved større avgiftsreduksjoner, både av alkohol og tobakk.