Historisk arkiv

Svar på spm. 277 fra Finanskomiteen/FRPs fraksjon av 16.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Investeringer i fond og aksjer, formuesskatteligning

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4873

Spørsmål nr. 277, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 16.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Investeringer i fond som ikke investerer i aksjer gis ikke rabatt ved formuesligningen. Investeringer i fond som investerer i fond som igjen investerer i aksjer gis heller ikke rabatt ved formuesligningen etter det regjeringen har lagt frem. Er dette tilsiktet, og hva er i så fall begrunnelsen for dette? Ønsker også lovteknisk bistand for å endre bestemmelsen slik at investeringer i fond som investerer i fond som igjen investerer i aksjer gis rabatt ved formuesskatteligningen."

Svar:
I Ot.prp. nr. 1 (2006–2007) er det foreslått å avvikle den såkalte aksjerabatten for andeler i verdipapirfond som ikke er aksjefond med virkning fra og med inntektsåret 2006. Som omtalt i proposisjonen på side 137, vil plassering av forvaltningskapital i andeler i verdipapirfond som i sin tur eier aksjer og grunnfondsbevis, ikke gi grunnlag for verdsettelsesrabatt. Det er derfor tilsiktet at det ikke skal gis rabatt ved formuesskatteligningen for andeler i fond som i hovedsak investerer i fond som igjen investerer i aksjer og/eller grunnfondsbevis.

Som det framgår av Ot.prp. nr. 1 (2006–2007) kapittel 18 er forslaget til endringer i aksjerabatten utformet med tanke på at aksjerabatten skal begrenses til investeringer i form av egenkapital til næringslivet. Rabatten skal derfor etter forslaget først og fremst gjelde direkte investeringer i aksjer og grunnfondsbevis. Regjeringen har likevel valgt å foreslå at andeler i visse typer verdipapirfond fortsatt skal ha rabatt. Dette gjelder verdipapirfond som hovedsakelig investerer i aksjer og grunnfondsbevis (i forslaget benevnt som aksjefond). Det er foreslått en forholdsvis vid definisjon av aksjefond, ved at fond som har plassert 50 pst. eller mer av kapitalen i aksjer og grunnfondsbevis, skal anses som aksjefond.

Det er av stor betydning at definisjonen av aksjefond utformes slik at den er praktisk håndterlig. En ordning der indirekte plasseringer i aksjer og grunnfondsbevis via andre verdipapirfond skal kvalifisere for rabatt, vil kunne by på store administrative og kontrollmessige problemer. Dette skyldes ikke minst at verdsettelsesrabatten av hensyn til EØS-rettslige forpliktelser også må gjøres gjeldende for andeler i verdipapirfond som forvaltes av utenlandske selskaper.

Det er grunn til å tro at den nevnte avgrensningen av verdsettelsesrabatten vil innebære at de som sparer i fond-i-fond, og som er i formuesskatteposisjon, vil flytte sparemidler til fond som gir aksjerabatt. Dette innebærer at provenyøkningen av at investeringer i fond-i-fond ikke lenger får verdsettelsesrabatt, trolig er beskjeden.

I spørsmålet bes det om lovteknisk bistand til å endre bestemmelsen slik at investeringer i fond som investerer i fond som igjen investerer i aksjer, gis rabatt ved formuesskatteligningen. Spørsmålet forstås slik at det også gjelder indirekte investeringer i grunnfondsbevis. Videre forstårs spørsmålet slik at det ikke skal være grunnlag for verdsettelsesrabatt der det investeres i fond som investerer i fond, som igjen investerer i fond osv., dvs. at investeringene gjennom fondsandeler bare kan skje i to ledd.

Med disse forutsetningene kan endringen gjennomføres ved følgende endringer i forslagene til skatteloven § 4-12 sjette ledd i Ot.prp. nr. 1 (2006–2007):

I

§ 4-12 sjette ledd skal lyde:

Andel i aksjefond verdsettes til 80 prosent av andelsverdien 1. januar i ligningsåret. Andel i verdipapirfond som ikke er aksjefond, verdsettes til andelsverdien 1. januar i ligningsåret. Med aksjefond menes verdipapirfond der minst 50 prosent av forvaltningskapitalen per 31. desember i inntektsåret og i gjennomsnitt i løpet av inntektsåret, regnet ved utgangen av hver måned, er plassert i aksjer og/eller grunnfondsbevis. Like med direkte plassering i aksje eller grunnfondsbevis etter foregående punktum regnes indirekte plassering i aksje eller grunnfondsbevis via plassering i annet verdipapirfond. Andeler i verdipapirfond som forvaltes av utenlandsk selskap anses ikke som aksjefondsandeler, med mindre skattyter kan godtgjøre at de er omfattet av definisjonen i tredje og fjerde punktum.

II

§ 4-12 sjette ledd skal lyde:

Andel i aksjefond verdsettes til 85 prosent av andelsverdien 1. januar i ligningsåret. Andel i verdipapirfond som ikke er aksjefond, verdsettes til andelsverdien 1. januar i ligningsåret. Med aksjefond menes verdipapirfond der minst 50 prosent av forvaltningskapitalen per 31. desember i inntektsåret og i gjennomsnitt i løpet av inntektsåret, regnet ved utgangen av hver måned, er plassert i aksjer og/eller grunnfondsbevis. Like med direkte plassering i aksje eller grunnfondsbevis etter foregående punktum regnes indirekte plassering i aksje eller grunnfondsbevis via plassering i annet verdipapirfond. Andeler i verdipapirfond som forvaltes av utenlandsk selskap anses ikke som aksjefondsandeler, med mindre skattyter kan godtgjøre at de er omfattet av definisjonen i tredje og fjerde punktum.

III

Endringene under I trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2006.

Endringene under II trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2007.