Historisk arkiv

Svar på spm. 279-282 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 16.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

CO2

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4874

Spørsmål nr. 279, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva ville de årlige utslippene av CO2 fra det gasskraftverket Statoil har fått konsesjon til fra Norges Vassdrags- og energidirektorat på Tjeldbergodden være uten rensing?"

Spørsmålet er forelagt Olje- og energidepartementet som har gitt følgende svar:

"De årlige CO2-utslippene fra det omsøkte gasskraftverket på Tjeldbergodden vil være cirka 2,4-2,6 millioner tonn uten rensing."

Spørsmål nr. 280, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva vil de totale rensekostnader for rensing av CO2-utslipp fra det gasskraftverket Statoil har fått konsesjon til fra Norges Vassdrags- og energidirektorat på Tjeldbergodden være, gitt ren deponering av CO2, fordelt på totale investeringer frem til renseanlegget er helt ferdig, og årlige driftskostnader inkludert evt. redusert virkningsgrad ved gasskraftverket, etter at renseanlegget er på plass?"

Spørsmålet er forelagt Olje- og energidepartementet som har gitt følgende svar:

"Halten CO2-prosjektet er under planlegging. Prosjektet består av mange delelementer, for eksempel kraftverk, fangstanlegg, rørledning for CO2, kraftkabel og modifikasjoner på en eller flere plattformer. Flere av disse delelementene er ikke ferdig prosjektert. Det er heller ikke avklart om konsesjoner som allerede er gitt må endres, i lys av de nye planene på Tjeldbergodden. Etter planen skal Halten-prosjektet foreta en investeringsbeslutning i slutten av 2008.

Siden Halten-prosjektet er i en tidlig planleggingsfase, har ikke Olje- og energidepartementet kjennskap til kostnadene det her spørres om."

Spørsmål nr. 281, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva vil de totale netto rensekostnadene for rensing av CO2-utslipp fra det gasskraftverket Statoil har fått konsesjon til fra Norges Vassdrags- og energidirektorat på Tjeldbergodden være gitt at man kan bruke CO2 som trykkstøtte for økt oljeutvinning på feltene Draugen og Heidrun, fordelt på totale investeringer frem til renseanlegget er helt ferdig, og årlige driftskostnader, inkludert evt. redusert virkningsgrad ved gasskraftverket, etter at renseanlegget er på plass?"

Spørsmålet er forelagt Olje- og energidepartementet som har gitt følgende svar:

"Halten CO2-prosjektet er under planlegging. Prosjektet består av mange delelementer, for eksempel kraftverk, fangstanlegg, rørledning for CO2, kraftkabel og modifikasjoner på en eller flere plattformer. Flere av disse del-elementene er ikke ferdig prosjektert. Det er heller ikke avklart om konsesjoner som allerede er gitt må endres, i lys av de nye planene på Tjeldbergodden. Etter planen skal Halten-prosjektet foreta en investeringsbeslutning i slutten av 2008.

Foreløpige resultater i analyser utført av Gassco, Petoro og Gassnova om mulighetene for bruk av CO2 til trykkstøtte i egnede reservoarer på norsk kontinentalsokkel, viser at i dag har ikke bruk av CO2 som trykkstøtte i egnede reservoarer positiv nåverdi.

Bruk av CO2 i feltene Draugen og Heidrun vurderes av Shell og Statoil i Halten-prosjektet. Prosjektet er i tidlig planleggingsfase."

Spørsmål nr. 282, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er forventet nåverdi av det gasskraftverket Statoil har fått konsesjon til fra Norges vassdrags- og energidirektorat på Tjeldbergodden henholdsvis uten rensing av CO2, med rensing og deponering av CO2, med rensing og bruk av CO2 til økt oljeutvinning på feltene Draugen og Heidrun?"

Spørsmålet er forelagt Olje- og energidepartementet som har gitt følgende svar:

"Halten-prosjektet er under planlegging, og etter planen vil en investeringsbeslutning foreligge først i slutten av 2008. Olje- og energidepartementet har ikke kjennskap til ulike kostnads- og inntekts komponenter i prosjektet. Det er derfor på nåværende tidspunkt ikke mulig å anslå forventet nåverdi av gasskraftverket uten rensing av CO2, med rensing og deponering/bruk av CO2 til økt oljeutvinning."