Historisk arkiv

Svar på spm 28-30 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Diverse svar fra forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4770

Spørsmål nr. 28, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"I St.meld. nr. 12 (2005-2006) HMS i petroleumsvirksomheten, påpekes behovet for mer dyptgående utredninger som kan forklare årsakene til at den arbeidsrelaterte dødeligheten blant nåværende og tidligere ansatte på sokkelen er høyere enn i den øvrige arbeidsstyrken i Norge. I Innst. S. nr. 197 (2005-2006) ber en samlet Arbeids- og sosialkomité blant annet om at det raskt iverksettes et slikt utredningsarbeid. I budsjettproposisjonen fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet uttales på side 110 at man skal videreføre forskningsinnsatsen på blant annet oljearbeidere som har vært utsatt for kjemikalieeksponering. Kan departementet utdype hvilken forskning som er iverksatt på området og hvilke forskningsprosjekter som planlegges iverksatt, samt når man forventer at forskningsresultatene foreligger?"

Spørsmålet er forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som har gitt følgende svar:

"Innledningsvis vil departementet bemerke at det fremkommer av St.meld. nr. 12 (2005-2006) at Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), basert på en sammenstilling av tilgjengelige data, konkluderer med at det er visse indikasjoner for at den arbeidsrelaterte dødeligheten blant nåværende og tidligere arbeidstakere på sokkelen er noe høyere enn i den øvrige arbeidsstyrken i Norge. Både STAMI og Petroleumstilsynet peker imidlertid på at det er stor usikkerhet omkring disse anslagene. Bl.a på bakgrunn av disse vurderingene mener departementet det er viktig å etablere bedre datagrunnlag for vurdering av konsekvensbildet ved arbeidsbetinget sykdom og skade. Dette vil også kunne være grunnlag for utforming av forebyggende strategier.

Et sentralt tiltak i denne sammenhengen er etableringen av et Nasjonalt overvåkingssystem for arbeidsmiljø og arbeidshelse (NOA) fra 2006. NOA skal stå for en systematisk registrering av egnede indikatorer for arbeidshelseforhold, og kvalitetssikre, analysere, tolke og tilrettelegge data på en måte som kan tjene den nasjonale forebyggende innsatsen.

I tillegg vil departementet, blant annet gjennom samarbeidet med Norges forskningsråd, videreføre og styrke satsingen på forskning som kan belyse sammenhengen mellom arbeidsforhold og arbeidsmiljø og utstøting fra arbeidslivet. En del prosjekter vedrørende temaet er allerede igangsatt på området. Departementet ønsker særlig å fremheve:

1. Kreftregisteret: Undersøkelse av kreftrisiko og årsaksspesifikk dødelighet blant ansatte i norsk offshorevirksomhet

Departementet har i år bevilget 710 000 kroner til Kreftregisteret til videreføring av en pågående undersøkelse av kreftrisiko og årsaksspesifikk dødelighet blant ansatte i norsk offshorevirksomhet. Formålet med undersøkelsen er å vurdere kreftrisiko i forhold til arbeidsmiljøet, justert for livsstilsfaktorer. Det har blitt sendt ut et 12 siders spørreskjema om arbeid og livsstil, og 90 % av de ansatte som mottok skjemaet besvarte det (28 000 arbeidstakere). Deltakerne i undersøkelsen representerer 75 % av de ansatte i 70-årene og 90 % av de ansatte etter 1990. Petroleumsinstituttet, Oljeindustriens Landsforening og Kreftregisteret har også bidratt økonomisk til undersøkelsen. De første publikasjonene som beskriver materialet, vil kunne bli innsendt for publisering i internasjonale tidsskrifter i 2007.

2. Pilotprosjekt om identifisering og prioritering av FoU-behov ved tidligere og nåværende eksponering for kjemikalier i petroleumssektoren

Departementet har i år bevilget 300 000 kroner til Petroleumstilsynet, til et prosjekt som bygger på resultatene fra arbeidsgruppen som ble opprettet med utspring i Sikkerhetsforum, og som 23. desember 2005 la frem rapporten ”Kjemisk eksponering på norsk sokkel”. Prosjektet skal bygge på arbeidsgruppens resultater, utdype historisk eksponering og risiko på kjemikalieområdet, samt innhente supplerende informasjon som er nødvendig som følge av kunnskapshull identifisert i arbeidsgruppens rapport. Et slikt arbeid vil skape grunnlag for prioriteringer av videre FoU-innsats. Det skal også gjennomføres en konferanse for å søke konsensus om metodevalg for retrospektiv risikovurdering.

Prosjektet skal gjennomføres i løpet av 2006/2007 i samarbeid med partene i næringen."

Spørsmål nr. 29, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"En forskningsrapport fra SSB viser at mannlige oljearbeidere har opptil 41 prosent høyere dødelighet enn normalarbeidstakeren. Historiene om alvorlige helseplager hos tidligere oljearbeidere er mange og urovekkende. Det gir også grunn til bekymring at flere forteller om vanskeligheter med å få godkjent sine helseskader og -plager som yrkesskade fordi de ikke klarer å dokumentere hvilke kjemikalier m.v. de har vært eksponert for under arbeidet i petroleumsnæringen. Oljeselskapene bidrar i liten grad med informasjon og dokumentasjon. Vil departementet innenfor budsjettrammene iverksette forskning som kan bidra til mer kunnskap om hva oljearbeiderne på 1970, -80 og -90 tallet ble eksponert for og om hvilke mulige helseskader slik eksponering kan medføre?"

Spørsmålet er forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som har gitt følgende svar:

"Departementet er ikke kjent med at SSB har publisert en slik forskningsrapport som stortingsgruppen refererer til. SSB har imidlertid levert data til rapporten fra STAMI omtalt innledningsvis under departementets svar på spørsmål nr. 28. Resultater fra denne rapporten presenteres i St.meld. nr. 12 (2005-2006) kapittel 6.4.1. ”Omfang av helserelaterte plager, sykdom og uføretrygding”. Det vises for øvrig til departementets svar innledningsvis på spørsmål 28 og understreker at data fra SSB ligger til grunn for STAMIs vurderinger i denne forbindelse.

Som nevnt under spørsmål 28, har departementet i år bevilget penger til et prosjekt for bl.a. å utdype historisk eksponering og risiko på kjemikalieområdet. Målsettingen er å avdekke kunnskapshull for å skape grunnlag for prioriteringer av FoU-innsats. Det skal også gjennomføres en konsensuskonferanse for å skape konsensus om metodevalg. I tillegg har departementet bevilget inntil 250 000 kroner til prosjektet "Utarbeidelse av prosedyrer for medisinske utredninger av kjemikalieeksponerte oljearbeidere". Pengene er tildelt STAMI, men instituttet står fritt til å sette hele eller deler av prosjektet ut til et eksternt arbeidsmedisinsk kompetansemiljø. Målsettingen med prosjektet er å gi et bedre grunnlag for vurderinger av helseskader og mulig årsakssammenheng til tidligere kjemikalieeksponering. Det skal utarbeides retningslinjer for denne typen pasientutredninger og tiltak for samordning og koordinering av disse utredningene. Resultatene fra helseundersøkelsene skal samles slik at de er lett tilgjengelige for eventuell senere forskning på dette feltet. Departementet har forutsatt at prosedyrene skal være klare til å tas i bruk ved de ulike arbeidsmedisinske avdelingene så snart som mulig."

Spørsmål nr. 30, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Det vil kunne være vanskelig, også for forskere, å få nødvendig informasjon og dokumentasjon på bl.a. kjemikalieeksponering fra oljeselskapene, og det har med dette som bakgrunn vært tatt til orde for å nedsette en granskingskommisjon for å gjennomgå eksponeringsforholdene i petroleumsnæringen tilbake i tid. Hvordan vurderer departementet dette, og kan en slik kommisjon nedsettes innenfor departementets foreslåtte budsjettramme i 2007?"

Spørsmålet er forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som har gitt følgende svar:

"Slik det fremgår av svarene på spørsmål 28 og spørsmål 29 er det allerede igangsatt arbeid for å skaffe nødvendig informasjon og dokumentasjon bl.a. på kjemikalieeksponering. Departementet finner grunn til å poengtere at oljeselskapene generelt sett er gode bidragsytere i forhold til informasjon og dokumentasjon av HMS-nivået i norsk petroleumsvirksomhet. Når det gjelder selskapenes involvering i denne saken konkret, kan det nevnes at det er nedsatt en referansegruppe bestående av arbeidslivets parter for pilotprosjektet for identifisering og prioritering av FoU-behov ved tidligere og nåværende eksponering for kjemikalier i petroleumssektoren. Det forutsettes i denne sammenheng at alle parter bidrar med tilgjengelig informasjon og data for å kunne lykkes i å identifisere fremtidig FoU-behov. Etter det departementet er kjent med har Petroleumstilsynet hittil ikke opplevd noen problemer i denne forbindelse.

Departementet kan etter dette ikke se at det på det nåværende tidspunkt skulle være behov for en granskingskommisjon for ytterligere å gjennomgå den historiske eksponeringen for kjemikalier i petroleumsvirksomheten. Det er imidlertid viktig at resultatene fra pilotprosjektet følges opp, og departementet vil ha høy fokus på dette i tiden fremover."