Historisk arkiv

Svar på spm. 285-289 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 16.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Diverse svar fra MD

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4874

Spørsmål nr. 285, fra Finanskomiteen/ Høyres stortingsgruppe, av 16.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvor mye lenger tid vil det ta før man kommer ned på et akseptabelt nivå hva gjelder farlige miljøgifter i sedimenter på land og i sjøbunnen som følge av at bevilgningene til kap. 1441, post 39 i budsjettet for 2007 er redusert til 87 mill. kr i forhold til om bevilgningen hadde blitt opprettholdt på nivået fra 2006 på 93 mill. kr?"

Spørsmålet er forelagt Miljøverndepartementet, som har gitt følgende svar:

I 2007 vil aktivitetene tilknyttet oppfølging av forurenset grunn på land og forurenset sjøbunn stort sett opprettholdes på samme nivå som i 2006.

En større satsing for å få gjennomført nødvendige tiltak og undersøkelser på i alt rundt 600 utpekte lokaliteter med forurenset grunn ble avsluttet i løpet av 2005/2006 og medfører dermed et mindre behov for oppfølgingsmidler i 2007. Dette skaper rom for prioritering av midler til oppfølging av handlingsplanen for forurenset jord i barnehager m.v., som legges frem i løpet av høsten 2006.

Det nasjonale arbeidet med opprydding i forurenset sjøbunn vil være et stort løft som strekker seg over mange år. Samlede tiltakskostnader er anslått til å være i milliardklassen, og statlige midler er aktuelle for (del-) finansiering der staten selv er ansvarlig forurenser eller der de ansvarlige ikke finnes, ikke kan identifiseres, ikke er betalingsdyktige eller det av andre grunner ville være urimelig at de ansvarlige dekker de fulle kostnadene. Årlig aktivitetsnivå avhenger blant annet av finansiering fra de ansvarlige, delfinansiering med statlige midler, nærmere undersøkelser, forprosjektering av tiltakene som skal gjennomføres, ev. gjennomføring av pålegg etter forurensningsloven, hvor raskt det lar seg gjøre å få på plass spleiselag og en tiltakshaver for prosjektet m.m. Det gjenstår fortsatt store områder langs kysten som ikke er nærmere kartlagt, og det er ikke mulig å si noe konkret om hvor mye lenger tid dette arbeidet vil ta totalt, ut fra størrelsen på bevilgningene ett enkelt år.

Spørsmål nr. 286, fra Finanskomiteen/ Høyres stortingsgruppe, av 16.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvor mye raskere vil man nå et akseptabelt nivå hva gjelder farlige miljøgifter i sedimenter på land og i sjøbunnen dersom man øker bevilgningene til kap. 1441, post 39 med henholdsvis 10 mill. kr og 30 mill. kr?"

Spørsmålet er forelagt Miljøverndepartementet, som har gitt følgende svar:

Vi viser til svar på spørsmål nr. 285 når det gjelder spørsmålet om konkrete tidsangivelser i et nasjonalt perspektiv.

17 havne- og fjordområder er prioritert i arbeidet med forurenset sjøbunn. For disse er det utarbeidet fylkesvise tiltaksplaner i løpet av 2005/2006, som Statens forurensningstilsyn (SFT) har sammenstilt og vil gi en samlet vurdering av. Planene og SFTs vurdering danner grunnlaget for regjeringens handlingsplan om forurenset sjøbunn, som vil bli lagt frem i løpet av høsten 2006 i den kommende stortingsmeldingen om helse- og miljøfarlige kjemikalier. Det er ikke tatt endelig stilling til spesifisert prioriteringsrekkefølge for disse 17 områdene, og heller ikke fastsatt en detaljert tidsplan for gjennomføringen av arbeidet, av samme grunner som redegjort for i svar på spørsmål nr. 285. Samtidig er det flere områder som er ferdig kartlagt og hvor det kan settes i gang forprosjektering og konkrete tiltak på kort varsel, når finansiering og tiltakshaver for prosjektet er på plass. Kostnadsanslagene for disse vil nødvendigvis være noe grove inntil det foreligger en detaljert prosjektplan, og det statlige bidraget må konkretiseres nærmere i det enkelte tilfellet, ut fra en rimelighetsvurdering. Imidlertid kan vi antyde at en tilleggsbevilgning på 10 mill. kroner ville kunne representere et statlig bidrag til opprydding i et par mindre havneområder som f.eks. Hammerfest, Harstad eller Farsund. En tilleggsbevilgning på 30 mill. kroner ville kunne representere et statlig bidrag til opprydding i 1-2 større havne-/fjordområder som f.eks. Drammen eller Grenland/Eidangerfjorden, eller til flere mindre prosjekter.

Spørsmål nr. 287, fra Finanskomiteen/ Høyres stortingsgruppe, av 16.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Vil reduksjonen i bevilgninger fra 2006 til 2007 fra 93 mill. kroner til 87 mill. kroner få noen konsekvenser for oppryddingsarbeidet i Vansjø?"

Spørsmålet er forelagt Miljøverndepartementet, som har gitt følgende svar:

Bevilgningene til oppfølging av Vansjø vil opprettholdes på samme nivå som i 2006.

Spørsmål nr. 288, fra Finanskomiteen/ Høyres stortingsgruppe, av 16.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvilke prosjekter vil bli utsatt eller redusert som følge av reduksjonen i bevilgninger over kap. 1441, post 39?"

Spørsmålet er forelagt Miljøverndepartementet, som har gitt følgende svar:

Som redegjort for i svar på spørsmål nr. 285 og 286, foreligger det ikke spesifiserte prioriteringslister eller tidsplaner for arbeidet. Fremdrift er avhengig av en rekke andre faktorer enn nivået på den årlige statlige bevilgningen, som finansiering fra de ansvarlige, forprosjektering av de konkrete tiltakene, ev. gjennomføring av pålegg etter forurensningsloven, å få på plass en tiltakshaver for prosjektet, m.v. Det var derfor ikke aktuelt med en forhåndsplanlegging av aktivitetene for 2007 på et detaljert prosjektnivå.

Spørsmål nr. 289, fra Finanskomiteen/ Høyres stortingsgruppe, av 16.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Når vil Regjeringen komme til Stortinget med en oppfølging av Biomangfoldlovutvalgets innstilling til ny lov om vern av biologisk mangfold (NOU2004:28)? Vil Regjeringen i den forbindelse også fremme forslag om endringer i erstatningsordningene ved vern til nasjonalpark og landskapsvernområde?"

Spørsmålet er forelagt Miljøverndepartementet, som har gitt følgende svar:

Regjeringen tar sikte på å fremme en odelstingsproposisjon om ny naturmangfoldlov i løpet av 2007. Arbeidet med erstatningsregler for nasjonalparker og landskapsvernområder inngår i arbeidet med naturmangfoldloven og vil bli fremmet som del av den samlete lovproposisjonen.