Historisk arkiv

Svar på spm 286 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 16.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Bensinavgift - mva

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4873

Spørsmål nr. 286, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 16.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Viser til spm. 40. Er provenytapet som følge av reduserte mva-inntekter inkludert i tallene, eller kommer dette i tillegg? Hva er i så fall tallene for mva?"

Svar:
I provenyberegninger knyttet til endringer i særavgifter, er det kun provenyendringer knyttet til den enkelte særavgift som er medregnet. Provenyendringene oppgitt i svar på spørsmål 40 knytter seg derfor kun til bensinavgiften, og ikke til merverdiavgiften.

Bensinavgiften inngår i avgiftsgrunnlaget for merverdiavgiften. En reduksjon i bensinavgiften vil derfor isolert sett redusere merverdiavgiftsinntektene knyttet til omsetning av bensin.

Statens samlede merverdiavgiftsinntekter bestemmes imidlertid av det samlede kjøp av merverdiavgiftsbelagte varer og tjenester. Når prisen på drivstoff reduseres, vil husholdningene sannsynligvis reagere med å kjøpe noe mer drivstoff, men også noe mer av andre merverdiavgiftsbelagte varer og tjenester. Dersom de reduserte utgiftene til drivstoff blir fullt ut erstattet av forbruk av varer og tjenester med samme merverdiavgiftssats (25 pst.), vil statens samlede inntekter fra merverdiavgiften ikke bli påvirket.

Det er derfor grunn til å tro at statens samlede merverdiavgiftsinntekter ikke endres i nevneverdig grad som følge av redusert bensinavgift.