Historisk arkiv

Svar på spm 287 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 16.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Reverse avgiftsøkningen på campingbiler

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4873

Spørsmål nr. 287, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 16.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er provenyet (påløpt og bokført), og hvordan måtte avgiftsvedtaket innrettes dersom man skulle unngå den dramatiske økningen i engangsavgifter for campingbiler i 2007?”

Svar:
Regjeringen foreslår en omlegging av engangsavgiften, der CO 2-utslipp erstatter slagvolum som avgiftskomponent. For kjøretøy som ikke omfattes av plikten til å dokumentere drivstofforbruk og CO 2-utslipp etter forskrift 4. oktober 1994 nr. 918 om tekniske krav og godkjenning av kjøretøy, deler og utstyr (kjøretøyforskriften) kapittel 49, videreføres en slagvolumkomponent. Campingbiler betaler i dag 13 pst. av den engangsavgiften de ville ha betalt som personbiler. Som det går fram av St.prp. nr. 1 (2006-2007) Skatte-, avgifts- og tollvedtak, dreier dette seg om i størrelsesorden 50 000 kroner i gjennomsnittlig engangsavgift for en ny campingbil. Dette er under halvparten av den gjennomsnittlige engangsavgiften for nye personbiler. Denne avgiftsforskjellen gir i dag opphav til en del uheldige tilpasninger, f.eks. ved at personbiler eller minibusser blir bygd om til campingbiler. På denne bakgrunn har Regjeringen foreslått at satsen for campingbiler øker til 22 pst. Dette innebærer at gjennomsnittlig engangsavgift for nye campingbiler øker til i størrelsesorden 85 000 kroner.

Det er uklart hva som egentlig menes med spørsmålet. Selv om den prosentvise økningen i engangsgift kan betegnes som ”dramatisk”, er det snakk om en økning fra et svært lavt nivå. Selv med den foreslåtte satsøkningen vil gjennomsnittlig engangsavgift for nye campingbiler være betydelig lavere enn gjennomsnittlig engangsavgift for en personbil.

En har likevel valgt å tolke spørsmålet som at det samlede provenyet fra campingbiler ikke skal øke i forhold til referansebanen. Dette kan gjøres ved å sette satsen for campingbiler til 13,5 pst. Årsaken til at en ikke behøver å bruke dagens sats på 13 pst. er at campingbiler i all hovedsak er dieselbiler. Campingbiler får derfor isolert sett en lettelse som følge av omleggingen av satsstrukturen i engangsavgiften, og de kan derfor betale en noe høyere prosentsats enn i dag. En sats for campingbiler på 13,5 pst. gir et provenytap i forhold til Regjeringens forslag på om lag 45 mill. kroner påløpt og om lag 40 mill. kroner bokført.

Forslaget kan gjennomføres ved følgende endring i avgiftsvedtaket:

Stortingets vedtak om engangsavgift på motorvogner mv. § 2 Avgiftsgruppe c, skal lyde:

Campingbiler:
13.5 pst. av avgiften under avgiftsgruppe a.