Historisk arkiv

Svar på spm. 29 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 16.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Utbytte Posten

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2652

Spørsmål nr. 29, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 16. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Er det teknisk mulig at Posten Norge AS sine kostnader ved å nullstille ikke-balanseførte pensjonsforpliktelser spres over flere år? Hva blir i så fall konsekvensen av å føre kostnaden med like andeler over de respektivt neste 2, 3, 4 og 5 år? Er det teknisk mulig å ta utbytte fra Posten Norge AS i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett, og hvilke politiske vedtak må eventuelt vedtas for å muliggjøre å ta utbytte? Hva er i så fall største uttak som er mulig å ta ut?"

Spørsmålet har blitt forelagt Samferdselsdepartementet, som har gitt følgende svar:

Posten viser til at det er besluttet overgang til ny pensjonsordning i 2005. Verken internasjonale eller norske regnskapsregler tillater at denne effekten fordeles over flere år. Spørsmålet om konsekvensen av å føre kostnaden over de neste 2, 3, 4 og 5 år er således ikke relevant ut fra aksjelovens krav til regnskapsavleggelse.

Det fremgår av aksjeloven § 8-1 at det kun er fri egenkapital i henhold til siste godkjente årsregnskap som kan deles ut som utbytte. Dette innebærer at det er godkjent årsregnskap for 2005 som danner grunnlaget for utbytteutdelinger i 2006. Posten Norge AS har pr. 31.12.2005 en annen egenkapital på 33 mill. kroner og en netto utsatt skattefordel på 545 mill. kroner. Dette innebærer at selskapet har en negativ fri egenkapital pr. 31.12.2005 og vil således ikke være i posisjon til å kunne utdele utbytte i 2006, verken på ordinær eller en eventuell ekstraordinær generalforsamling. Dersom det skjer utdelinger fra selskapet i strid med utbyttebegrensningen i § 8-1, er aksjonæren pliktig til å tilbakeføre dette utbyttet til selskapet, jf. aksjeloven § 3-7.